Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λιακάδα 12 Αθήνα Αναλυτικά

Η κυβέρνηση Μόντι τροποποιεί τους κανονισμούς για τις "χρυσές μετοχές"

Η κυβέρνηση Μόντι τροποποιεί τους κανονισμούς για τις `χρυσές μετοχές`
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.03.2012 | 17:50
Πρώτη δημοσίευση: 09.03.2012 | 17:50

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα διάταγμα που τροποποιεί τη ρύθμιση για τις «χρυσές μετοχές», τα ειδικά δικαιώματα που διατηρεί το κράτος στις στρατηγικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν κυρώσεις από την ΕΕ.

 «Η Ιταλία συμμορφώνεται μεν προς τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προσφέροντας δε στην εκτελεστική εξουσία τις δυνατότητες εκείνες επέμβασης για την προστασία των νομίμων, θεμελιωδών και στρατηγικών συμφερόντων της χώρας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

    Υιοθετώντας τον νέον αυτό κανονισμό, η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι --πρώην επιτρόπου Ανταγωνισμού στην ΕΕ-- ευελπιστεί ότι «θα κλείσει την διαδικασία παράβασης που δρομολόγησε κατά της Ρώμης το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ο νέος τροποποιητικός κανονισμός αφορά τους τομείς της Άμυνας και της Εθνικής Ασφάλειας, της Ενέργειας, των Μεταφορών και Επικοινωνιών, με την Ρώμη να περιορίζει αισθητά τις εξουσίες που διέθετε στη λειτουργία τους η κυβέρνηση από τη δεκαετία του ’90.

    Οι «χρυσές μετοχές» είναι οι ειδικές μετοχές που παραχωρούνται στο κράτος στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης μίας δημόσιας επιχείρησης, πράγμα που του επιτρέπει να παρεμβαίνει και να αντιτίθεται στη λήψη ορισμένων αποφάσεων.

    Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακα του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, τα ειδικά αυτά δικαιώματα καθιστούν «λιγότερο ελκυστικές» τις επενδύσεις σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και μπορούν «να αποθαρρύνουν τους δυνητικούς επενδυτές στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από το να αγοράσουν μετοχές σ’ αυτές τις επιχειρήσεις».


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook