Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η λίστα του Σίντλερ πωλείται έναντι 2,2 εκατ. δολαρίων

Η λίστα του Σίντλερ πωλείται έναντι 2,2 εκατ. δολαρίων

Το μοναδικό ιδιωτικό αντίτυπο της «λίστας του Σίντλερ» πωλείται έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων!

Είναι το μοναδικό αντίτυπο που παραμένει στα χέρια ιδιωτών, σύμφωνα με τον Γκάρι Ζίμετ, ειδικό στην πώληση ιστορικών ντοκουμέντων. «Ίσως είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», επεσήμανε ο ίδιος, πρόσθεσε. 

Η λίστα που συνέταξαν ο βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ και ο λογιστής του, Ιτζάκ Στερν, με στόχο να σώσουν Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χρονολογείται από τις 18 Απριλίου 1945 και αποτελείται από 13 σελίδες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα ονόματα 801 ατόμων, με τις ημερομηνίες γέννησής και το επάγγελμά τους. 

Η ιστορία του Γερμανού βιομηχάνου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία «Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με πρωταγωνιστές τον Ρέιφ Φάινς (Σίντλερ) και Μπεν Κίνγκσλεϊ (Στερν). Ο Ζίμετ προτίμησε να πουλήσει το έγγραφο στον πρώτο υποψήφιο αγοραστή παρά να οργανώσει δημοπρασία.

Υπάρχουν συνολικά επτά διαφορετικές εκδοχές της λίστας. Μία φυλάσσεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον, μια άλλη στα γερμανικά ομοσπονδιακά αρχεία και άλλες δύο στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ του Ισραήλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε