Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η «μάχη της Σύρτης» και στο βάθος… Τρίπολη για τους αντάρτες – Ο Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός στη Μιζράτα

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι πληροφορίες για το ποιος ελέγχει την στρατηγικής σημασίας πόλη (Σύρτη) είναι αντικρουόμενες. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί «μήλον της έριδος» για αντάρτες και «κανταφικούς».

Οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν ξεκινήσει την αντεπίθεση –υπό την «ομπρέλα» και της διεθνούς συμμαχίας- και ανακαταλαμβάνουν πόλεις που πρόσφατα έχασαν. Ο μεγάλος τους στόχος είναι φυσικά η πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά για να φτάσουν ως εκεί πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης, πόλη που «γέννησε» τον Καντάφι, περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη.

Οι μάχες είναι σφοδρότατες και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατάφεραν νωρίτερα να απωθήσουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη Μπεν Τζαουάντ. Η προέλασή τους ανακόπηκε κάπως και οι αντάρτες προχώρησαν τη Δεύτερα μόνο 40 χιλιόμετρα μέχρι την πόλη Ρας αλ Αουάτζα. Τώρα βρίσκονται περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Σύρτη.

Γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την Κυριακή αργά το βράδυ επιθέσεις κατά ενός «σημαντικού κέντρου διοίκησης» του λιβυκού στρατού, 10χλ νότια των προαστίων της Τρίπολης, ανακοινώθηκε από το γαλλικό γενικό επιτελείο στο Παρίσι.

Κατάπαυση πυρός στη Μιζράτα

Κόλαση πυρός και στη Μιζράτα, όπου νωρίτερα οι αντάρτες κατήγγειλαν βομβαρδισμούς, πυροβολισμούς από ελεύθερους σκοπευτές και μάχες με τουλάχιστον 8 νεκρούς. Λίγες ώρες μετά, όμως, οι δυνάμεις του καθεστώτος ανέκτησαν τον έλεγχο μέρους της πόλης, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι την ελέγχει πλήρως.

Ακολούθως, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι οι κυβερνητικές μονάδες κατά της τρομοκρατίας σταμάτησαν την επίθεση κατά των ένοπλων ομάδων των τρομοκρατών» μετέδωσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο Jana. Ανέφερε επίσης ότι «η ασφάλεια, η ηρεμία και οι δημόσιες υπηρεσίες άρχισαν να λειτουργούν εκ νέου και είναι πλέον ικανές να προσφέρουν κάθε υπηρεσία στους πολίτες».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Λιβύης για κατάπαυση του πυρός η οποία αναμένεται από τώρα».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε την πόλη «απελευθερωμένη» και διοργάνωσε μία επίσκεψη στην πόλη για τους ξένους δημοσιογράφους. Μόνο που επί της ουσίας η…. επίσκεψη ήταν παρωδία! Ο Τζον Σίμπσον, απεσταλμένος του BBC, μετέδωσε ότι ήταν εμφανή τα σημάδια μαχών στην πόλη και στήλες καπνού αναδύονταν από πολλές πλευρές.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να διαδηλώσει υπέρ του καθεστώτος, με τον απεσταλμένο του BBC να χαρακτηρίζει το θέαμα «καλά σκηνοθετημένο». «Μετά από μισή ώρα, οι κυβερνητικοί μας ανάγκασαν να επιστρέψουμε τα λεωφορεία και να φύγουμε», ανέφερε στο λογαριασμό του στο twitter ο Νικ Ρόμπερτσον του CNN.

Υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ
Tα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εποπτεύουν από την Κυριακή τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη. Η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω το ναυτικό εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης με αυξανόμενο αριθμό πλοίων που θα ελέγχουν.

Στη διάθεση του ΝΑΤΟ πρόκειται να τεθούν και δύο γερμανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στη νότια Μεσόγειο. «Η φρεγάτα Λυβέκη και ένα συνοδό της ναρκαλιευτικό σκάφος σύντομα θα ενταχθούν στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ εναντίον της τρομοκρατίας Active Endeavour», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Πάντως, τα γερμανικά σκάφη δε θα ενταχθούν στο σχεδιασμό για την επιβολή της ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη και για την παρεμπόδιση της αποστολής εφοδίων στον Μουάμαρ Καντάφι.

Ένα τρίτο γερμανικό πολεμικό πλοίο, επίσης συνοδείας, το Oker, θα συνεχίσει τις περιπολίες του στη Μεσόγειο, αλλά θα τελεί αυστηρά υπό γερμανική διοίκηση, δήλωσε τέλος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Οι αντάρτες αντεπιτίθενται και ο Καντάφι «απαντά» με βομβαρδισμό της Μιζράτα – Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς

Σαρκοζί-Κάμερον: «Καντάφι, παραιτήσου»

Οι αντάρτες πήραν την γενέτειρα του Καντάφι

ΦΡΙΚΗ – ο πόλεμος στη Λιβύη όπως δεν τον δείχνουν οι τηλεοράσεις – βίντεο που σοκάρουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓIΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε