Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η μητέρα όλων των βομβών και τα πυρηνικά – Στη Βόρεια Κορέα το επόμενο χτύπημα Τραμπ;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Μεταφορά πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα καταγγέλλει η Βόρεια Κορέα
– Ετοιμάζεται για νέα δοκιμή πυραύλου Κιμ και ο Τραμπ δοκιμάζει τη μητέρα όλων των βομβών
– Σχέδιο εκκένωσης και υποδοχής προσφύγων από την Ιαπωνία, έκκληση για ειρήνη από την Κίνα
– Άμεσος κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος στην κορεατική χερσόνησο
– Ημέρα – κλειδί το Μεγάλο Σάββατο, η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την Ημέρα του Ήλιου
– Συνεχείς οι αναφορές για αναμενόμενο χτύπημα

Το Μεγάλο Σάββατο η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την Ημέρα του Ήλιου, τα 105α γενέθλια του Κιμ Ιλ Σούνγκ, του ιδρυτή του καθεστώτος. Είναι η ημέρα που πολλοί αναλυτές, αλλά και μια στρατιά πρακτόρων περιμένει να δει στην μεγάλη παρέλαση της Πιόνγκγιανγκ το νέο οπλοστάσιο του Κιμ Γιονγ Ουν.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όλων στρέφεται στους βαλλιστικούς πυραύλους. Το καθεστώς παρά τις απαγορεύσεις και τις προειδοποιήσεις είναι έτοιμο για ακόμη μια δοκιμή προκαλώντας αντιδράσεις.
Οι δυτικοί θεωρούν βέβαιο ότι αυτή τη στιγμή η Βόρεια Κορέα διαθέτει:
6 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους
10 βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς
54 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς
Θεωρητικά οι πύραυλοι έχουν πρώτα στόχο τα εδάφη της Νότιας Κορέας με στόχο τις εκεί δυνάμεις, αλλά και στόχους σε περιοχές όπως η Ιαπωνία όπου σταθμεύουν μεγάλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Άγνωστο παραμένει εάν είναι πλήρως λειτουργικοί οι διηπειρωτικοί πύραυλοι που μπορούν να μεταφέρουν τον πόλεμο ως το έδαφος των ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει έναν στρατό που ξεπερνά το 1.000.000 άτομα, ωστόσο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή είναι η πυραυλική δύναμη που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Κάπως έτσι οι επεμβάσεις σε Συρία και Αφγανιστάν με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων τύπου Τόμαχοκ και της Μητέρας Όλων των Βομβών από πολλούς θεωρούνται ως “δοκιμές” επέμβασης κατά του καθεστώτος.
Η Πιόνγκγιανγκ την ίδια ώρα μιλάει για πυρηνικά:
«Οι ΗΠΑ εισάγουν στην κορεατική χερσόνησο, μια από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη, τεράστια στρατηγικά, πυρηνικά στοιχεία, απειλώντας σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια της χερσονήσου και ωθώντας την κατάσταση εκεί στα πρόθυρα πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.
«Αυτό έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη χερσόνησο θερμοπυρηνικός πόλεμος και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ερώτημα μετά από αυτό είναι εάν όντως υπάρχουν σχετικές πληροφορίες ή το καθεστώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια ενδεχόμενη επίθεση που θα δεχθεί.

Ισχυρός παράγοντας στην περιοχή είναι η Κίνα καθώς εκτός από μεγάλη δύναμη μπορεί να επηρεάσει την Πιόνγκγιανγκ, ωστόσο το Πεκίνο τις τελευταίες ημέρες περιορίστηκε σε φράσεις κατευνασμού των… παθών.

«Μια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή» στη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Πιόνγκγιανγκ.

«Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος», πρόσθεσε ο Ουάνγκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό, μία ημέρα αφού ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» ακόμη και χωρίς την Κίνα.

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί να λάβει μια μη αναστρέψιμη πορεία η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα βγει νικητής» από μια αντιπαράθεση.

Όποιος προκαλέσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, «θα πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να πληρώσει το τίμημα», κατήγγειλε ο Ουάνγκ.

«Ο νικητής δεν θα είναι αυτός που κάνει τις πιο σκληρές δηλώσεις ή αυτός που δείχνει την ισχυρότερη πυγμή. Αν ξεσπάσει πόλεμος, το αποτέλεσμα θα είναι μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν θα βγει νικητής», κατάληξε, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις απειλές Τραμπ.

Το παρασκήνιο ωστόσο είναι μεγάλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τηλεφωνική επαφή πριν τρεις ημέρες με τον Κινέζο ομόλογό του και αμέσως μετά δήλωσε ότι με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας ο κίνδυνος θα πρέπει να εντοπιστεί.
Κάπως έτσι φαίνεται ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί το ποιες μπορεί να είναι αυτές το γνωρίζει μόνο το αμερικανικό πεντάγωνο, ωστόσο κάποιες κινήσεις στην περιοχή δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο καθώς οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν δυνάμεις στην περιοχή και την ίδια ώρα σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei, η ιαπωνική κυβέρνηση συζήτησε μεταξύ άλλων πώς θα μπορέσει να απομακρύνει τους περίπου 57.000 Ιάπωνες που ζουν στη Νότια Κορέα, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσει την πιθανή εισροή προσφύγων από τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων ενδέχεται να είναι πράκτορες και κατάσκοποι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε ότι η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σχέδια για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση στην κορεατική χερσόνησο από τον Φεβρουάριο, μετά τη συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με τον Τραμπ.

Εάν λοιπόν οι Ιάπωνες έχουν πληροφορίες εδώ και δυο μήνες φαίνεται ότι τα σχέδια έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό και το ερώτημα είναι το είδος του πλήγματος που θα επιλεγεί, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση του καθεστώτος.
Ο κίνδυνος είναι τεράστιος καθώς δεν είναι απλά οι προθέσεις των ΗΠΑ, αλλά και οι δυνατότητες αντίδρασης της Β. Κορέας που έχει αποδείξει ότι ακολουθεί τη δική της στρατηγική…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε