Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η μοναξιά της Άνγκελα – Η Μέρκελ χάνει τα στηρίγματά της

Η μοναξιά της Άνγκελα – Η Μέρκελ χάνει τα στηρίγματά της

Δυο από τους πιο στενούς συμμάχους της, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, έγιναν τα νέα της… θύματα. Η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει την πολιτική της λιτότητας χάνοντας τα στηρίγματά της.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας κατέρρευσε υπό το βάρος των οικονομικών εξελίξεων, ενώ στη Γαλλία ο Νικόλα Σαρκοζί απειλείται με ήττα στις εκλογές της 6ης Μαΐου από τον Φρανσουά Ολάντ, πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το… μάρμαρο της στενής συνεργασίας και της συμπόρευσης με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Αγαπώ την Άγκελα Μέρκελ περισσότερο από όσο μπορώ να πω» έχει δηλώσει ο Σαρκοζί και μάλλον κάτι τέτοιες δηλώσεις τον… έκαψαν. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τον πιο στενό της σύμμαχο, η Μερκελ «κρατάω την ψυχραιμία μου» είπε.
Ο Ολάντ αγαπάει λιγότερο την Άνγκελα. Και ακόμη πιο λίγο το δημοσιονομικό σύμφωνο…

Η Γαλλία είναι το ένα μέτωπο. Το δεύτερο λέγεται Ολλανδία. Η πειθαρχία της Μέρκελ ήταν ένας από τους λόγους της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Μαρκ Ρουτε. Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και η Άνγκελα βλέπει ακόμη έναν να «πέφτει» από το άρμα της.

«Στην Ευρώπη γίνονται εκλογές καθημερινά», λέει η Γερμανίδα καγκελάριος. Αλλά ποιον πείθει ότι δεν τη νοιάζει καθόλου η αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης; Κανέναν. Ίσως γι’ αυτό έστειλε κι ένα μήνυμα σε εκείνους που έρχονται: ό,τι αποφασίζεται πρέπει να εφαρμόζεται.

«Κι εγώ όταν έγινα καγκελάριος, δεν ήθελα για παράδειγμα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αλλά ο προκάτοχός μου συμφώνησε να αρχίσουν. Για μένα ήταν αυτονόητο ότι θα ακολουθούσα την ίδια δέσμευση», είπε.

Η Μέρκελ φαίνεται πως μένει μόνη να… παλεύει για να επιβάλει στην ευρωζώνη αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μέρκελ ανησυχεί για τα ποσοστά της Λε Πεν!

Πρώτα λιτότητα και μετά οι εκλογές

Απειλείται άμεσα με υποβάθμιση η Ολλανδία

Επιχείρηση… Λε Πεν! – Ολαντ και Σαρκοζί «γλυκοκοιτάζουν»… άκρα δεξιά!

«Αν εκλεγώ, η πρώτη μου επίσκεψη θα είναι στη Μέρκελ»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε