Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Η νέα κυβέρνηση του Πούτιν

Η νέα κυβέρνηση του Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ρωσίας υπό τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία υπάρχουν και νέα πρόσωπα, αλλά τις θέσεις-κλειδιά διατηρούν οι στενότεροι συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.

Ο Ιγκόρ Σουβαλόφ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του, παραμένει πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, όπως άλλωστε και ο Σεργκέι Λαβρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αντόν Σιλουάνοφ παρέμεινε στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης δόθηκε στον Αντρέι Μπελοούσο.

“Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ρωσική οικονομία είναι ασταθής (…). Υπ’ αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να υλοποιήσετε το πρόγραμμα ανάπτυξης της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν αφού ανέγνωσε τον κατάλογο με τα ονόματα των μετεχόντων στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στο υπουργείο Άμυνας παρέμεινε επίσης ο Ανατόλι Σερντιούκοφ.

Ωστόσο στη νέα κυβέρνηση υπάρχουν και νέα πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από την ομάδα των νεαρών φιλελεύθερων που υπηρέτησαν το Κρεμλίνο κατά την τετραετή προεδρική θητεία του Μεντβέντεφ.

Από τους επτά αντιπροέδρους, οι πέντε παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ οι δύο νέοι είναι ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου την περίοδο Μεντβέντεφ και η Όλγκα Γκολόντετς, η οποία εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στο δημαρχείο της Μόσχας.

Ο Πούτιν αντικατέστησε ωστόσο τον Ρασίντ Νουργκάλιεφ στη θέση του υπουργού Εσωτερικών με τον στρατηγό της αστυνομίας Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, την ώρα που η ρωσική αστυνομία αντιμετωπίζει εδώ και περισσότερο από έναν μήνα ένα εκτεταμένο σκάνδαλο για βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις στα αστυνομικά τμήματα.

Οι νέοι υπουργοί του Πούτιν. Από πάνω αριστέρα ο υπουργός Οικονομικών, στη συνεχεία οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και τελευταίος δεξιά κάτω ο υπουργός Άμυνας. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Κολοκόλτσεφ έχει υπηρετήσει στο σύνολο της σταδιοδρομίας του μόνον τις δυνάμεις της αστυνομίας, στις οποίες βρίσκεται από το 1982, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του. Από το Σεπτέμβριο του 2009 είναι επικεφαλής της αστυνομίας της Μόσχας. Από τη θέση αυτή, διοργάνωσε κυρίως την εντυπωσιακή αστυνομική κινητοποίηση και τις συλλήψεις χιλιάδων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου με κινητοποιήσεις άνευ προηγουμένου από επικριτές της εξουσίας του Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία το Μάρτιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε