Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Η οικονομία κρίνει τις εκλογές και στην Ολλανδία

Η οικονομία κρίνει τις εκλογές και στην Ολλανδία
Οι κάλπες στην Ολλανδία άνοιξαν. Όμως το αποτέλεσμα παραμένει αμφίβολο. Και αυτό θα κριθεί από την… οικονομία!

 

Οι Ολλανδοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα βουλή της χώρας με την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολος και μάλλον δεν ολοκληρωθεί πριν περάσουν κάποιες εβδομάδες.
 
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προβάδισμα έχει ο Μαρκ Ρούτε, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD). Το κόμμα επενδύει στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει ωθήσει στο περιθώριο το θέμα για τους μετανάστες και το Ισλάμ που ανέδειξε ο ηγέτης της ακροδεξιάς, Γκέερ Βίλντερς.
 
Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος του Άμστερνταμ και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργασίας (PvDA, Γιομπ Κοέν, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το VVD ότι ευνοεί τους πλούσιους.
 
Ο Ρούτε απαντά ότι «το κράτος δεν είναι μηχανή ευτυχίας που να προστατεύει τους πολίτες από κάθε κίνδυνο». Ο ίδιος πραγματοποιεί και άνοιγμα στους ψηφοφόρους του Βίλντερς λέγοντας ότι κανένας μετανάστης δεν θα μπορεί να γίνει Ολλανδός πολίτης εάν έχει μπει στην χώρα παράνομα, έχει διαπράξει έγκλημα και δεν βγάζει τα προς το ζην στην χώρα για πέντε χρόνια.
 
Πιο σημαντικό για τους Ολλανδούς ψηφοφόρους φαίνεται ότι είναι το γεγονός ότι ο Ρούτε, σε αντίθεση με το Εργατικό Κόμμα, έχει δεσμευθεί ότι δεν θα αγγίξει τους εργολάβους κατοικιών, που είναι «ιερή αγελάδα» για την χώρα. Παρά τις δυσκολίες του προϋπολογισμού, είπε ότι η μείωση των τόκων στις δόσεις για στεγαστικά δάνεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη ενώ υποσχέθηκε και μειώσεις φόρων.
 
Την ίδια στιγμή, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό με τους Ολλανδούς να είναι επιφυλακτικοί απέναντί του καθώς έχει ηγηθεί τεσσάρων διαφορετικών κυβερνητικών συνασπισμών, στα τελευταία οκτώ χρόνια.
 
Οι προβλέψεις για τις επικείμενες εκλογές, λένε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση» που επιθυμεί ο Κοέν με τη συμμετοχή των Εργατικών, της Πράσινης Αριστεράς, των Δημοκρατών 66 και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι απίθανο να κερδίσει την πλειοψηφία στην αποτελούμενη από 150 έδρες, βουλή. Μία κεντροδεξιά κυβέρνηση είναι πιθανή μόνο αν ο Ρούτε συμπεριλάβει το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς.
 
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο VVD περί τις 36 έδρες, στους PvDA 29 έδρες και στους Χριστιανοδημοκράτες 24 έδρες έναντι των 41 που κατέχουν στην απερχόμενη Βουλή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε