Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η οικονομία της Ελλάδας παράδειγμα προς αποφυγή

Η οικονομία της Ελλάδας παράδειγμα προς αποφυγή
Το χρηματιστήριο της Αθήνας. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.05.2010 | 08:49
Πρώτη δημοσίευση: 13.05.2010 | 08:49

Σύμβουλος του Ομπάμα καλεί τους βουλευτές να ενεργήσουν για να μην αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ κρίση με το έλλειμμα ανάλογη με αυτή της Ελλάδας

 
Οι Αμερικανοί βουλευτές θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να αποφευχθεί στις ΗΠΑ μία κρίση με τα ελλείμματα όπως αυτή που έπληξε την Ελλάδα, προειδοποίησε ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, με αρμοδιότητα την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
 
"Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα αντιμετωπίσουμε επιλογές ανάλογες με αυτές της Ελλάδας", δήλωσε ο Πίτερ Όρζαγκ, διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξη στο Ρόιτερ.
 
Αν και οι ΗΠΑ "δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο" μίας κρίσης με τις διαστάσεις εκείνης που έχει πλήξει την Ελλάδα, ο Όρζαγκ επισήμανε: "θα προτιμούσα να την αντιμετωπίσω εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων".
 
Το αμερικανικό έλλειμμα του προϋπολογισμού έφτασε το 2009 στα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, λίγο κάτω από το 10% επί του ΑΕΠ, σε μία περίοδο ύφεσης για την οικονομία. Αυτή τη χρονιά το έλλειμμα μπορεί να είναι μεγαλύτερο.
 
Ο Όρζαγκ επισήμανε την ανάγκη να γίνουν πιο φιλόδοξες προτάσεις από τους βουλευτές για να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.
 
"Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα, παρά μόνο όταν εξελιχθούν σε κρίση και δεν θέλουμε να εξελιχθεί αυτό το πρόβλημα σε κρίση", τόνισε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. "Όλοι θέλουν να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, αλλά τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει", πρόσθεσε.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο