Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα

Η ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα

Με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, για μια δεύτερη τετραετή θητεία στην αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησαν οι σημερινές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των εορτασμών, για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία της χώρας για μία ακόμη τετραετία.

Η τελετή ορκωμοσίας του αντιπροέδρου Μπάιντεν έγινε στην επίσημη κατοικία του, στην Ουάσιγκτον, και πραγματοποιήθηκε από τη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σόνια Σοτομαγιόρ, η οποία είναι η πρώτη ισπανόφωνη στον ‘Αρειο Πάγο των ΗΠΑ.Με βάση το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ορκίζονται στις 20 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα ορκίστηκε στη διάρκεια λιτής τελετής στο Λευκό Οίκο,λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα). Στην “ιδιωτική” αυτή τελετή, ήταν παρόντες η σύζυγός του Μισέλ, οι κόρες τους, 11χρονη Σάσα και 14χρονη Μάλια, άλλα μέλη της οικογένειάς του και στενοί του συνεργάτες. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν παρέστησαν σε σύντομη τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο ‘Αρλινγκτον, όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Επειδή η μέρα της ορκωμοσίας συμπίπτει να είναι Κυριακή, η επίσημη 57η τελετή θα γίνει αύριο μπροστά στο Καπιτώλιο, όπως επίσης η καθιερωμένη παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις, για την έναρξη της νέας θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012. Μέχρι σήμερα, έξι φορές στην ιστορία του αμερικανικού έθνους είχε συμπέσει να είναι Κυριακή η 20η Ιανουαρίου και αυτή είναι η έβδομη.Επίσης, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται δυο φορές. Πριν τέσσερα χρόνια, στην αρχή της πρώτης του θητείας το 2009, ο Ομπάμα είχε ορκιστεί δύο φορές επειδή ο Τζον Ρόμπερτς, πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου, που επαναλάμβανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. Ο δικαστής Ρόμπερτς αναγκάστηκε να μεταβεί, αμέσως μετά, στο Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτήν την φορά. Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, η αυριανή τελετή έχει μικρότερη ιστορική σημασία από αυτήν της πρώτης θητείας, όταν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου της χώρας.Το έναυσμα για την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έδωσε, από χθες ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ στην Προεδρική Επιτροπή Ορκωμοσίας συμπροεδρεύουν οι τέσσερις εν ζωή πρώην πρόεδροι της χώρας: Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος), Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους (νεότερος) και οι οποίοι αναμένεται να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας. Συμπρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων είναι η γνωστή ηθοποιός Έυα Λονγκόρια.

Μετά από πρόσκληση του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα συμμετάσχει στην Ακολουθία Προσευχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επομένη της Ορκωμοσίας, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα), στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον. Όπως και σε προηγούμενες προεδρικές εκδηλώσεις ορκωμοσίας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος βρίσκεται μεταξύ επιφανών εθνικών θρησκευτικών ηγετών, οι οποίοι συμμετέχουν στην Εθνική Ακολουθία Προσευχής.

Η τελετή αποτελεί παράδοση, η οποία καθιερώθηκε από την εποχή της ορκωμοσίας του πρώτου προέδρου Τζορτζ Ουάσιγκτον.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, “ο Σεβασμιότατος θα αναπέμψει δεήσεις υπέρ υγείας και επιτυχούς υπηρεσίας του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και υπέρ υγείας των οικογενειών των, των άλλων ηγετών του Αμερικανικού Έθνους και του Αμερικανικού λαού”.Αύριο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα βρίσκεται στην εξέδρα μπροστά στο Καπιτώλιο, ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους, για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία και την ομιλία του προέδρου Ομπάμα, ως βασικός εκπρόσωπος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Αμέσως μετά, θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου και του αντιπροέδρου, όπου και θα αναπέμψει την ευχαριστήρια δέηση. Αυτή η ειδική τιμή, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έγινε κατόπιν πρόσκλησης του προεδρεύοντος της Μεικτής Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου για τις τελετές της Προεδρικής Ορκωμοσίας, Γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Τσαρλς Σούμερ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε