Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ τρελαίνει κόσμο…

Η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ τρελαίνει κόσμο…
Η διαρροή στον κόλπο του Μεξικού απειλεί την περιουσία, τη ζωή αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων…

O τοπικός υπουργός Υγείας της Πολιτείας Λουιζιάνα των ΗΠΑ Αλαν Λεβίν ζήτησε από την ΒΡ να χρηματοδοτήσει άμεσα με 10 εκατ. δολάρια την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους ανθρώπους των οποίων τα συμφέροντα και οι ζωές τους απειλούνται από την ανεξέλεγκτη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
 
«Υπάρχει θυμός, άγχος και αβεβαιότητα στις οικογένειες και στις κατοικημένες περιοχές που προσβλήθηκαν από τη διαρροή πετρελαίου. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η κατάστασή τους, υπάρχει κίνδυνος αρκετοί άνθρωποι να εκδηλώσουν διάφορες μορφές ψυχικών διαταραχών» γράφει ο κ. Λεβίν.
 
Ειδικές ομάδες ερευνητών έχουν εντοπίσει περίπου 2.000 άτομα με ψυχολογικά ή ψυχοπαθολογικά προβλήματα σε προσβεβλημένες από τη μόλυνση περιοχές. Υπάρχουν κρούσματα αυξημένης ανησυχίας, κατάθλιψης, άγχους, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας. «Αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να εξαρτηθούν από την κατάχρηση ουσιών και να αναπτύξουν ψυχικές ασθένειες και τάσεις αυτοκτονίας. Οικογένειες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, είτε μέσω διαζυγίων είτε μέσω ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης των παιδιών» τονίζει στην επιστολή του προς τον πετρελαϊκό κολοσσό ο κ. Λεβίν. Και ζητεί άμεση κάλυψη των αυξημένων αναγκών για την ψυχική περίθαλψη των πληγέντων.
 
Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκαν από τις Αρχές της Λουιζιάνα και τα πρώτα κρούσματα ανθρώπων οι οποίοι νόσησαν, όχι ψυχικά αλλά σωματικά, εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου της ΒΡ. Πρόκειται για 162 περιστατικά, τα οποία καταγράφει σχετική έκθεση του τοπικού υπουργείου Υγείας. Κυριαρχούν τα αναπνευστικά και οφθαλμολογικά προβλήματα, καθώς και οι δερματοπάθειες. Ο ερεθισμός του λαιμού, η δύσπνοια, ο βήχας, ο ερεθισμός των ματιών, η ναυτία και οι πονοκέφαλοι ήταν μεταξύ των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν.
 
Οι 128 από τους 162 ασθενείς εργάζονταν για τη βρετανική εταιρεία, κυρίως συμμετέχοντας σε συνεργεία καθαρισμού τα οποία επιχειρούν απορρύπανση είτε στις ακτές είτε με βάρκες πολύ κοντά σε αυτές. Οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες κάτοικοι της περιοχής. Η έκθεση συγκεντρώνει στοιχεία από ένα δίκτυο επιτήρησης, το οποίο αποτελείται από ιδιώτες γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία και υπηρεσίες αρωγής. Η μόλυνση πολλών υπαλλήλων της ΒΡ οφειλόταν στην έκθεσή τους σε αναθυμιάσεις των καταλυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάλυση επιφανειακών τμημάτων της κηλίδας. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν για χρονικό διάστημα λίγων ημερών.
 
Πλην του ανθρώπινου παράγοντα, οι οικολόγοι κρούουν επίσης τον κώδωνα του κίνδυνου όσον αφορά την πανίδα της περιοχής και ειδικά στις χελώνες καρέτα καρέτα. Το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί 429 θαλάσσιες χελώνες νεκρές στις αμερικανικές ακτές, με τον θάνατό τους να οφείλεται στην εσκεμμένη καύση του πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας. Ετσι, οι διασώστες επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στα συμπαθή αυτά θαλάσσια ερπετά. Οι οικολόγοι θα πρέπει να ξεθάψουν 70.000 αβγά από τις ακτές της Φλόριδας και της Αλαμπάμα και να τα μεταφέρουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, σώζοντας με τον τρόπο αυτόν μια ολόκληρη γενιά θαλάσσιων χελωνών.
 
 
Αρρωστο περιβάλλον, άρρωστοι άνθρωποι
 
Στη Λουιζιάνα τουλάχιστον 2.000 σοβαρά περιστατικά νευρικού κλονισμού, κατάθλιψης, αυτοκτονικού ιδεασμού κτλ. έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους των οποίων η ζωή καταστρέφεται εξαιτίας της μόλυνσης.
 
Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι ως τα μέσα Ιουλίου θα λειτουργήσει η πρώτη «ανακουφιστική γεώτρηση» («relief well») κοντά στο σημείο της διαρροής.
 
Από τις 20 Απριλίου ως σήμερα έχουν διαρρεύσει περίπου 7,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε