Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η πρώτη γυναίκα δισεκατομμυριούχος της Αφρικής

Η πρώτη γυναίκα δισεκατομμυριούχος της Αφρικής

 Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η μεγαλύτερη κόρη του προέδρου της Ανγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, είναι στα 40 της η πρώτη δισεκατομμυριούχος (σε δολάρια) γυναίκα στην Αφρική, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το οποίο δημοσιεύει κάθε χρόνο τον κατάλογο των πλουσιότερων προσωπικοτήτων στον κόσμο.

“Αυτά τα τελευταία χρόνια, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος αύξησε τις συμμετοχές τις σε πορτογαλικές επιχειρήσεις, κυρίως σε μια τράπεζα και σε μια εταιρία τηλεπικοινωνιών”, αναφέρει το περιοδικό στον ιστότοπό του στο Ίντερνετ.

“Οι συμμετοχές αυτές, αν προστεθούν στα ενεργητικά που κατέχει η Ιζαμπέλ ντος Σάντος σε τουλάχιστον μια τράπεζα στην Ανγκόλα, επιτρέπουν να υπολογιστεί ότι η προσωπική περιουσία της υπερβαίνει τώρα το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που την καθιστά την πρώτη γυναίκα δισεκατομμυριούχο της Αφρικής”, προσθέτει το Forbes.

Η ανγκολέζα επιχειρηματίας είναι η κύρια μέτοχος της ZON Multimedia, της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρίας καλωδιακής τηλεόρασης, της οποίας κατέχει το 28,8% του κεφαλαίου μέσω δύο εταιριών, των Kento και Jadeium. Κατέχει επίσης το 19,5% της πορτογαλικής τράπεζας BPI, μιας από τις σημαντικότερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες της χώρας, και η αξία της συμμετοχής της υπολογίζεται σε 465 εκατομμύρια δολάρια. Στην Ανγκόλα, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος κατέχει το 25% της τράπεζας BIC και η αξία του μεριδίου της υπολογίζεται σε 160 εκατ. δολάρια, καθώς και το 25% της Unitel, μιας από τις δύο εταιρίες τηλεφωνίας της χώρας. Η αξία της συμμετοχής της σ’ αυτή την τελευταία υπολογίζεται από μόνη της σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος γεννήθηκε το 1973 στο Μπακού. Είναι η κόρη του προέδρου της Αγκόλας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1979, και της πρώτης συζύγου του, της Τατιάνας Κουκάνοβα, από την οποία έχει σήμερα πάρει διαζύγιο.

Έπειτα από σπουδές στη μηχανολογία και την ηλεκτρονική στο Λονδίνο, στο Κινγκς Κόλετζ, η Ιζαμπέλ ντος Σάντος, η οποία μιλάει πολλές γλώσσες, άρχισε το 1997 τις επιχειρήσεις ανοίγοντας στη Λουάντα ένα εστιατόριο, το “Miami Beach”.

Εξαιρετικά διακριτική, δεν παρεμβαίνει ποτέ στα μέσα ενημέρωσης της Ανγκόλας. Είναι παντρεμένη με τον συλλέκτη έργων τέχνης Σιντίκα Ντόκολο, ο οποίος κατάγεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι δέκα πιο ισχυρές celebrities του 2012 σύμφωνα με το Forbes!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε