Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Οντάριο του Καναδά

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Οντάριο του Καναδά

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός αναδείχτηκε στο Οντάριο μετά τις χθεσινές εκλογές του κόμματος των Φιλελευθέρων. Η Κάθλιν Γουίν θα διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ντάλτον Μακουίντι στον πρωθυπουργικό θώκο της επαρχίας.

Μετά από ένα πολιτικό θρίλερ στις εκλογές του κόμματος, κατά την τελευταία ψηφοφορία έμειναν δύο γυναίκες η Κάθλιν Γουίν και η Σάντρα Πουπατέλο. Η Γουίν υπερίσχυσε με 56% έναντι της αντιπάλου της (που πήρε 44% ) αφού εξασφάλισε τη στήριξη των άλλων συνυποψήφιων στην κούρσα της αρχηγίας.

Η Κάθλιν Γουίν μίλησε ανοιχτά στο λόγο της στο συνέδριο για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις (είναι ομοφυλόφιλη), σημειώνοντας ότι οι πολίτες του Οντάριο δεν κρίνουν τους αρχηγούς τους από το χρώμα, τη φυλή ή τη σεξουαλική ταυτότητα, και δεν έχουν προκαταλήψεις.

Η νέα πρωθυπουργός του Οντάριο, που θα ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τις ενώσεις των εκπαιδευτικών της επαρχίας αυτής και να κλείσει την τρύπα των 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι το έλλειμμα της κυβέρνησης του Οντάριο.

Η 59χρονη Γουίν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιούμαρκετ του βορείουΟντάριο. Ασχολήθηκε με τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά αλλά εισήλθε στην πολιτική ως ακτιβίστρια για να αντιπαραταχθεί στη συγχώνευση όλων των δήμων του Τορόντο σε ένα, ενώ αργότερα αγωνίστηκε για την καλύτερη δημόσια παιδεία όταν άρχισαν οι περικοπές επί πρωθυπουργού Μάικ Χάρις το 1990.

Η Κάθλιν Γουίν που υπήρξε μέλος της Σχολικής Επιτροπής, εκλέγεται στην περιοχή του Δυτικού Ντόν Βάλεϊ από το 2003. Η Γουίν ανέλαβε διάφορα υπουργικά πόστα κατά τη διάρκειά της θητείας του απερχόμενου πρωθυπουργού Μακουϊντι, μεταξύ των οποίων τα υπουργεία Παιδείας, Μεταφορών και Αυτοχθόνων.

Τη νέα πρωθυπουργό του Οντάριο συνεχάρη ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε