Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης

Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.01.2010 | 10:30

Ο 85χρονος, αλλά πάντα αειθαλής,Γάλλος Ζορζ Πρετρ, που θεωρούνταν ο αγαπημένος μαέστρος της

σημαντικότερης υψιφώνου του 20ου αιώνα,της αξέχαστης Ελληνίδας Μαρίας Κάλλας, θα διευθύνει σε λίγη ώρα, για δεύτερη φορά στη μακρόχρονη λαμπρή καριέρα του, την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης,με την οποία εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο θα υποδεχτούν τη νέα χρονιά.

    Στα 71 χρόνια από την καθιέρωση της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που ένας Γάλλος θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης, σε αυτή την, σε παγκόσμια κλίμακα, δημοφιλέστερη καλλιτεχνική εκδήλωση, η οποία θα μεταδίδεται από τη "χρυσοποίκιλτη αίθουσα" του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα, σε πάνω από 70 χώρες του κόσμου, στις οποίες συγκαταλέγεται, ήδη, εδώ και δεκαετίες, και η Ελλάδα.

    Το να διευθύνει την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης αποτελεί εκπλήρωση ενός ονείρου του και την αποθέωση της καριέρας του, είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο μεγάλος Γάλλος μαέστρος, όταν ανακοινώθηκε ότι θα διηύθυνε για πρώτη φορά, την κορυφαία αυτή συναυλία την 1η Ιανουαρίου του 2008.

    Οπως τονίζει και σήμερα ο Ζορζ Πρετρ, έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν αμέτρητες μεταδόσεις της Συναυλίας και γνωρίζει πολύ καλά τη λεγόμενη "βιεννέζικη ψυχή" που χαρακτηρίζει πάντα αυτή τη συναυλία, η οποία κυριαρχείται από έργα των μεγάλων Αυστριακών μουσουργών Γιόχαν Στράους, πατέρα και γιού.

    Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας του 2010, ο διευθυντής της ξακουστής Φιλαρμονικής της Βιέννης Κλέμενς Χέλσμπεργκ, τόνισε πως με την δεύτερη διεύθυνση της Συναυλίας από τον Ζορζ Πρετρ, η ορχήστρα τιμά την μακρόχρονη συνεργασία μαζί του και τη μεγάλη πείρα του.

    Ο Γάλλος αρχιμουσικός βρίσκεται τα τελευταία 47 χρόνια τακτικά στη Βιέννη, επανειλημμένα υπήρξε στο παρελθόν προσκεκλημένος του μεγάλου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν,όταν εκείνος ήταν διευθυντής της φημισμένης Κρατικής Οπερας Βιέννης,για να διευθύνει μεγάλες παραστάσεις όπως "Καπρίτσιο", "Κάρμεν", "Φάουστ".

    Ακριβώς όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα ο Πρετρ συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική της Βιέννης και, για παράδειγμα, μόνο τον περασμένο Οκτώβριο διηύθυνε επτά συναυλίες της σε Μιλάνο, Μπάντεν-Μπάντεν, Βαντούζ και Λιντς.

    Με εξαίρεση τρία έργα των Οφενμπαχ, Νικολάι και Χανς-Κριστιάν Λουμπιέ, όλα τα άλλα έργα που θα παρουσιάσει στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, σε δύο εβδομάδες, ο Ζορζ Πρετρ, τα διάλεξε από την ατέλειωτη Συλλογή της μουσικής δυναστείας των Στράους.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο