Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Η ψήφος εμπιστοσύνης στο Μάριο Μόντι αποτελεί πραγματικό ρεκόρ”

REUTERS

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία αργά την Πέμπτη με την έγκριση από το Κοινοβούλιο να ακολουθεί σήμερα το πρωί.

Οι γερουσιαστές ενέκριναν με 281 ψήφους τη νέα κυβέρνηση ενώ μόλις 25 την καταψήφισαν. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νέο κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών ήταν η Λέγκα του Βορρά, που χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αποτέλεσμα σύγκρουσης συμφερόντων, με προτεραιότητες που ευνοούν τους μετανάστες και όχι τους φτωχούς Ιταλούς».

 
Νωρίτερα ο Μόντι παρουσίασε στο σώμα το πρόγραμμα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Παρά την θερμή υποδοχή από τους γερουσιαστές, έξω από το σώμα χιλιάδες διαδηλωτές είχαν οργανώσει και αυτοί τη δική τους «θερμή υποδοχή» στο Μόντι κηρύσσοντας απεργίες και στάσεις εργασίας κυρίως στη Ρώμη.
 
Στην ομιλία του ο Μόντι ζήτησε από τους συμπατριώτες του να αποδεχτούν τις θυσίες που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία αλλά υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα την ανάπτυξη της οικονομίας και μία μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.
 
Απηχώντας το πνεύμα των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ πριν από μερικές ημέρες, ο Μόντι υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη βιώνει τις πιο δύσκολες ημέρες από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ας μην γελιόμαστε ότι θα επιβιώσει το ευρωπαϊκό σχέδιο αν η νομισματική ένωση καταρρεύσει».

Στη συνέχεια, η Βουλή της Ρώμης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. Πεντακόσιες πενήντα έξι οι θετικές ψήφοι, εξήντα μια οι αρνητικές από τους 617 παρόντες βουλευτές.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για “ευρύτατη ψήφο εμπιστοσύνης, που αποτελεί πραγματικό ρεκόρ”. Θα πρέπει τώρα να διαπιστωθεί, στην πράξη, ποια θα είναι η στάση της κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Καβαλιέρε, όμως, παράλληλα, έχει δηλώσει ότι “η κεντροδεξιά θα ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές”, υπογραμμίζοντας ότι “η κατάσταση αυτή δεν περιλαμβάνεται στους κανόνες της Δημοκρατίας που προβλέπουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εκλέγονται από τους πολίτες”. Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι “είναι μια ιταλική εφεύρεση για να δοθεί μια απάντηση σε μια δύσκολη κατάσταση”.

 
Ο Μόντι θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στο ασφαλιστικό σύστημα, την επανεισαγωγή φόρων που είχε καταργήσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 
Η κυβέρνηση του, παραδέχτηκε, αναγνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει μία έκτακτη ανάγκη με εποικοδομητικό πνεύμα και ενότητα. Η δημοσιονομική πειθαρχία, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, όπως είπε ο Μόντι θα είναι οι πυλώνες του προγράμματος του.
 
Ο Μόντι θα είναι υπό την στενή επιτήρηση της Ευρώπης, του ΔΝΤ και των αγορών σε ένα διεθνές περιβάλλον που επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα με τα περιθώρια αλλαγών και δραστικών μέτρων να μειώνονται δραστικά.
 
Την Πέμπτη, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μόντι στον οποίο επανέλαβαν την δέσμευσή τους να επιταχύνουν την υλοποίηση της εφαρμογής του σχεδίου για τη «διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ».
 
Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Μόντι «ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα σχέδια του για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και για την ανόρθωση της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ιταλία» και «επιβεβαίωσε ότι είναι απόλυτα αποφασισμένος να δράσει αποφασιστικά για να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών και να υιοθετηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
 
Το ΔΝΤ θα στείλει και αυτό την αντιπροσωπεία του στην Ιταλία στο τέλος του Νοεμβρίου.

Τέλος, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο στην αρχή είχε διαρρεύσει ότι θα συνεδρίαζε σήμερα το απόγευμα, τελικώς θα συνέλθει την Δευτέρα το πρωί.

Ο Σίλβιο επέστρεψε: “Νομίζατε ότι θα κάτσω σπίτι να γράψω τα απομνημονεύματά μου. Κάνατε λάθος”

O “Σούπερ Μάριο” θα συναντήσει τους Μερκοζί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε