Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ραδιενέργεια έφτασε και στη Μόσχα! – Καν: «Κάντε ό,τι σας λέμε και δε θα μολυνθείτε»!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μέχρι την πρωτεύουσα της Ρωσίας έφτασαν τα… μαντάτα από τη Φουκουσίμα, αν και σε πρώτη φάση οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί.

Ίχνη ραδιενέργειας που προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν στη Μόσχα, αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε η Radon, η ρωσική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανίχνευση και την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας.

Πρόκειται για ιώδιο-131, καίσιο-134, καίσιο 137 και τελούριο-132, διευκρίνισε ο αναπληρωτής διευθυντής Ολεγκ Πόλσκι. Και μπορεί οι επιστήμονες να είναι καθησυχαστικοί, αλλά και μόνο πως έφτασε μέχρι τη Μόσχα η ραδιενέργεια, είναι λόγος ανησυχίας.

«Τα ισότοπα δείχνουν ότι πρόκειται για μία διαδικασία που συνδέεται με το δυστύχημα της Φουκουσίμα, αλλά τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Τα ίχνη ραδιενέργειας που εντοπίσθηκαν στη Μόσχα, στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας, είναι αντίστοιχα με τα ίχνη που εντοπίσθηκαν στη δυτική Ευρώπη και έχουν κάνει τον γύρο της Γης μεταφερόμενα με τη βοήθεια των ανέμων.

Η Ρωσία απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα τις εισαγωγές προϊόντων διατροφής από τέσσερις περιοχές της Ιαπωνίας που επλήγησαν από τη ραδιενέργεια που διαρρέει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εισαγωγές από 300 ιαπωνικά εργοστάσια επεξεργασίας ψαριών, που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου.

Ναότο Καν: «Οι Ιάπωνες δεν κινδυνεύουν αν…»

Έτοιμος για μακροχρόνια μάχη προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν. Εμφανώς σε απόγνωση από την καταστροφή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις συμβουλές των ειδικών για να μην κινδυνεύσουν.

«Στο παρόν στάδιο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο σταθμός έχει επαρκώς σταθεροποιηθεί. Αλλά προετοιμαζόμαστε για όλες τις καταστάσεις και είμαι πεπεισμένος ότι ο σταθμός μπορεί να σταθεροποιηθεί. Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να πούμε πότε θα συμβεί, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε εθνική εμβέλεια.

Οι Ιάπωνες δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να εκτεθούν σε υψηλά ποσοστά ραδιενεργού ακτινοβολίας, εάν ακολουθήσουν τις συμβουλές των αρχών είπε ο Καν και όλα αυτά δύο ημέρες μετά τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας να επεκταθεί η ζώνης εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Διαβάστε επίσης

Τον έλεγχο της Φουκουσίμα αναλαμβάνει η ιαπωνική κυβέρνηση – Ψάχνουν ακόμη πτώματα σε συντρίμμια και ακτές

Oι 50 ήρωες της Φουκουσίμα είναι ήδη ζωντανοί – νεκροί

Η αγωνία ενός πρωθυπουργού… και δεν είναι ψέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε