Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η ραδιενέργεια “χτύπησε” και τις ασιατικές αγορές

REUTERS
Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες την πρώτη μέρα της εβδομάδας.
Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, οδηγώντας τον περιφερειακό δείκτη χαμηλότερα για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες, καθώς η ραδιενέργεια εμπόδισε τις προσπάθειες ψύξης των πληγέντων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, και οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησαν.
 
Οι μετοχές της Tokyo Electric Power Co., της διαχειρίστριας εταιρείας των πυρηνικών εργοστασίων, έκαναν βουτιά 13% φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1977. Οι μετοχές της Sony Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης της Ιαπωνίας, υποχώρησαν 1,2% στο Τόκιο. Απώλειες 0,8% σημείωσαν στο Σύδνεϋ οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο.
 
Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στις 133,80 μονάδες στις 9:30 π.μ. ώρα Τόκιο, με τρεις μετοχές να σημειώνουν απώλειες σε κάθε δύο που σημείωναν κέρδη. Την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειακός δείκτης, σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Νοέμβριο, καθώς η Ιαπωνία έκανε πρόοδο στη σταθεροποίηση των πληγέντων αντιδραστήρων της από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και καθώς εταιρείες, από την Cnooc Ltd. έως την Bank of China Ltd. εμφάνισαν υψηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών κέρδη.
 
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 0,6%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index απώλεσε 0,1%. Στη Νότια Κορέα, άνοδο 0,2% σημείωσε ο δείκτης Kospi και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index, αναρριχήθηκε 0,3%.
 
Στις 25 Μαρτίου, στη Νέα Υόρκη, ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,3%, μετά την προς τα πάνω αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και την πρόβλεψη των κερδών της Oracle Corp., που υπερέβη τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.
 
Στις ΗΠΑ η οικονομική ανάπτυξη σημείωσε αύξηση 3,1% ετησίως το τέταρτο τρίμηνο, μετά τη σημαντική αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
 
Καθώς το χειρότερο μετά το Τσερνομπίλ πυρηνικό ατύχημα εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έδαφος κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα ελεγχθεί για μόλυνση από πλουτώνιο. Το ραδιενεργό μέταλλο χρησιμοποιείτο σε έναν από τους αντιδραστήρες και ο εντοπισμός του έξω από το εργοστάσιο ενδέχεται να σημαίνει νέα ζημιά στη μονάδα.
 
Φέτος, έως τις 25 Μαρτίου, ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει απώλειες 2,5%, έναντι ανόδου 4,5% του S&P 400 και 0,1% του Stoxx Europe 600 Index.
 
Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου υποχώρησε 20 σεντς κλείνοντας στα 105,40 δολ. το βαρέλι στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Στο London Metal Exchange (LME), ο δείκτης τιμών των έξι βιομηχανικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου, σημείωσε απώλειες 0,3% στις 25 Μαρτίου, τις πρώτες απώλειες σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.
 
 
 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε