Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Η σύλληψη Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα της Ε.Ε. για τη Σερβία

ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, ο «χασάπης της Βοσνίας» Ρατκο Μλάντιτς βρίσκεται στα χέρια των σερβικών αρχών και αναμένεται να εκδοθεί στη Χάγη.

Η είδηση της σύλληψής του ξεκίνησε ως πληροφορία, αλλά άμεσα επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η σύλληψη του Μλάντιτς «ρίχνει στο κενό τις κατηγορίες ότι η Σερβία δεν συνεργάζεται με το Δικαστήριο της Χάγης».

Ο Σέρβος πρόεδρος εκτίμησε πως με τη σύλληψη του Μλάντιτς ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για να αναβάλλεται η διαδικασία. Η Σερβία αναμένει το φθινόπωρο να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μλάντις συνελήφθη από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσής του στη Χάγη, καθώς ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας είναι καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η οικογένεια του Μλάντις βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους, Μίλος Σάλιτς, αλλά παρόλα αυτά είναι χαρούμενη γιατί ο άνθρωπός τους είναι ακόμη ζωντανός. Ελπίζουν δε ότι θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν, ύστερα από πολλά χρόνια, πριν οδηγηθεί στη Χάγη. Αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Μλάντιτς οδηγήθηκε ήδη στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου. Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανεπίσημες πληροφορίες, φαίνεται καταπονημένος, δείχνει πολύ γερασμένος και έχει παράλυτο το ένα του χέρι.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92, ο Μλάντιτς δεν άλλαξε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, αφήνοντας γένια, όπως είχε κάνει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Κατά τη σύλληψή του, που ο Β92 υποστηρίζει ότι έγινε χθες το βράδυ και όχι σήμερα το πρωί, όπως αναφέρουν οι αρχές, δεν παρουσίασε αντίσταση και μάλιστα ήταν πολύ συνεργάσιμος.

Τον έπιασαν στο χωριό Λαζάρεβο, κοντά στην πόλη Ζρένιανιν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χλμ βορειοδυτικά του Βελιγραδίου, μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ. Εκεί, κρυβόταν, με το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς. Ζούσε στο σπίτι του ξαδέρφου του.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η αστυνομία εντόπισε τον Μλάντιτς ύστερα από πληροφορία που έλαβε, ότι κάποιο άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα είχε διαμηνύσει στη Σερβία εδώ και καιρό πως θα πρέπει να συλλάβει τους εναπομείναντες καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, δηλαδή τον Ράτκο Μλάντιτς και τον Γκόραν Χάτζιτς, προκειμένου να έχει επιτυχή κατάληξη η ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Μλάντιτς διέφευγε τη σύλληψη από το 1995, όταν και του απευθύνθηκαν κατηγορίες για τα γεγονότα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα (με θύματα 8.000 μουσουλμάνων), της χειρότερης θηριωδίας στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες.

Οικογενειακός φίλος των Μλάντιτς δήλωσε πως ο καταζητούμενος βρίσκεται στο αρχηγείο της BIA, όπου κρατείται.

Η είδηση της σύλληψης του Μλάντιτς χαιρετίστηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ηεπικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον καλωσόρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς και πρόσθεσε ότι πρέπει να εκδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία χωρίς καθυστέρηση.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Σερβία και για τη διεθνή δικαιοσύνη», ανέφερε η Άστον σε ανακοινωθέν της. «Αναμένουμε ο Ράτκο Μλάντιτς να μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία χωρίς καθυστέρηση. Η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ παραμένει ουσιώδης προϋπόθεση στον δρόμο της Σερβίας προς την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στην «περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανέφερε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς κλείνει ένα «πολύ άσχημο κεφάλαιο» για τη Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνελήφθη ο στρατηγός Ρ.Μλάντιτς

Ράτκο Μλάντις: ο άνθρωπος πίσω από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Το “κεφάλι” του Μλάντιτς κόστιζε πολλά…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε