Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Η σύζυγος του ισπανού πρωθυπουργού δεν ήθελε να δει τον Πάπα!

Το Βατικανό ενοχλήθηκε πολύ. Όμως η ίδια δεν φαίνεται να πτοείται και τους “έγραψε” κανονικότατα.

Και δεν είναι άλλη από την Σονσόλες Εσπινόσα, την σύζυγο του ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Η ίδια ήταν ανέκαθεν μια πολύ ασυνήθιστη πρωθυπουργική σύζυγος. Τώρα το επιβεβαιώνει και το Βατικανό. «Ποτέ δεν είχαμε δει μια πρώτη κυρία να εξαφανίζεται από την επίσκεψη του Αγιου Πατέρα, εντούτοις ο Θαπατέρο δεν είναι κανένας φανατικός αντικληρικός», ελέχθη, σύμφωνα με την ιταλική «Λα Στάμπα», επί του αεροπλάνου που μετέφερε τον Πάπα και τη συνοδεία του από τη Μαδρίτη πίσω στο Βατικανό. Το θέμα ήταν η κάθε άλλο παρά… ευπρόσδεκτη απουσία της πρωθυπουργικής συζύγου, η οποία δεν εμφανίσθηκε ούτε μία φορά δημόσια σε όλη τη διάρκεια των Παγκόσμιων Ημερών Νεολαίας 2011 που έφεραν τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ στην ισπανική πρωτεύουσα.
 
Αντίθετα από τη βασίλισσα Σοφία και την πριγκίπισσα Λετίθια, η Σονσόλες Εσπινόσα ήταν η μοναδική σύζυγος κορυφαίου αξιωματούχου του ισπανικού κράτους που δεν χαιρέτησε τον Πάπα κατά τις τέσσερις ημέρες που έμεινε στη Μαδρίτη, τη στιγμή που ο σύζυγός της τον συνάντησε δύο φορές. Στο Βατικανό εκφράζεται ενόχληση για την απουσία της Σονσόλες και από την παραδοσιακή φωτογραφία που βγάζει ο Πάπας με την οικογένεια των πρωθυπουργών των χωρών που επισκέπτεται.
 
Για τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης η απουσία της συζύγου του πρωθυπουργού από τα επίσημα ραντεβού με τον Βενέδικτο την έκανε το πρόσωπο των διαδηλώσεων κατά της επίσκεψης του Πάπα. Οι διαδηλωτές χαρακτήριζαν σ’ αυτές τον σύζυγό της «νεοπαπιστή». Εντούτοις, ως πρωθυπουργός Θαπατέρο είναι ο «πατέρας» νόμων για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, για τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, για το διαζύγιο-εξπρές, για την ευθανασία. Και το Βατικανό είναι ενθουσιασμένο που τον Νοέμβριο θα γυρίσει επιτέλους η «σελίδα Θαπατέρο», γράφει η συντηρητική «Ελ Μούντο». Ο Θαπατέρο δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, φαβορί των οποίων είναι ο πιστός καθολικός Μαριάνο Ραχόι, αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).
 
Σχεδόν 50 χρόνων (γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1961), η Σονσόλες Εσπινόσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεόν. Το 1990 παντρεύτηκε τον Θαπατέρο και μετακόμισε απρόθυμα στη Μαδρίτη για να βοηθήσει τις πολιτικές φιλοδοξίες του συζύγου της. Ομως δεν απαρνήθηκε ποτέ τον απαραβίαστα ιδιωτικό χαρακτήρα της ζωής της ή την καριέρα της ως σοπράνο. Δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη – μόνο από στενούς φίλους του ζεύγους έχει γίνει γνωστό πως αισθάνεται πιο ευτυχισμένη όταν διασχίζει, άγνωστη μεταξύ αγνώστων, τους δρόμους του Παρισιού ή της Βαρκελώνης απ’ ό,τι στο κέντρο της Μαδρίτης, και πως η πρωτεύουσα την κάνει να ασφυκτιά. Κάνει διάκριση ανάμεσα στον πολιτισμό και στα κοσμικά γεγονότα, με αποτέλεσμα να επισκέπτεται συχνά μουσεία, όπερες και κινηματογράφους, αλλά να αποφεύγει επιμελώς βραβεύσεις και εγκαίνια. Και, από τις επίσημες περιστάσεις, εμφανίζεται μόνο σ’ αυτές που η παρουσία της είναι απαραίτητη. Η επίσκεψη του Πάπα δεν ήταν μία από αυτές.
 

ΠΗΓΗ: “ΤΑ ΝΕΑ”

 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε