Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ταπείνωση του Ερντογάν: καθισμένος σε ένα σκαμνάκι, περιμένει να ηρεμήσει το οργισμένο πλήθος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TWITTER

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον τόπο της τραγωδίας στη Μαγνησία της Τουρκίας, μιλούσε για τη “μοίρα” των ανθρακωρύχων να πεθαίνουν στις στοές των ορυχείων δε μπορούσε να φανταστεί τι του επιφύλασσε η δική του… μοίρα, λίγες ώρες αργότερα. Η φωτογραφία, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Hurriyet είναι προϊόν φωτομοντάζ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποφάσισε να μεταβεί στο ορυχείο της Σόμα στην επαρχία της Μανίσα (Μαγνησία) για να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των 274 ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα της Τρίτης, επιστράτευσε όλη την κυνικότητα που θα μπορούσε να τον διακρίνει. Η αλήθεια είναι πως έχει τεράστια αποθέματα, το έχει αποδείξει πολλές φορές.

Μίλησε για τη μοίρα των ανθρακωρύχων. Δεν είχαν κρυώσει τα πτώματα των νεκρών, δεν είχαν περάσει παρά σχεδόν 24 ώρες από τον θάνατο των 274 ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους δηλητηριάστηκαν από διοξείδιο του άνθρακα μετά την έκρηξη και την πυρκαγιά στις στοές του ορυχείου.

Και το 2010 ο Ερντογάν είχε πει κάτι ανάλογο. «Αυτό το επάγγελμα, έχει το πεπρωμένο του», είχε πει τότε…
Η μοίρα των ανθρακωρύχων βέβαια δεν είναι να δουλεύουν σε ορυχεία χωρίς ασφάλεια. Ούτε να δουλεύουν στα έγκατα της γης παιδιά 15 ετών (ένα είναι ανάμεσα στους νεκρούς).

Ο κόσμος έβραζε μετά το δυστύχημα στη Σόμα, τη χειρότερη βιομηχανική τραγωδία στην ιστορία της Τουρκίας. Αλλά ο Ερντογάν δεν έπιασε (πάλι) τον παλμό του κόσμου. Και τους αντιμετώπισε σαν σουλτάνος. Κάποτε όμως, οι «ραγιάδες» ξεσηκώνονται…

Και ο Ερντογάν τον έζησε στο… πετσί του τον ξεσηκωμό αυτό. Για πρώτη φορά, οργισμένοι πολίτες επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Το κλώτσησαν, το χτύπησαν με τα χέρια τους, του πέταξαν μπουκάλια. Και ανάγκασαν τους άνδρες της ασφάλειας του Ερντογάν να φυγαδεύσουν τον πρωθυπουργό, προσφέροντάς του καταφύγιο σε ένα σούπερ μάρκετ.

Τις τελευταίες ώρες «κυκλοφορεί» στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει τον Ερντογάν καθισμένο σε ένα σκαμνάκι, μάλλον σοκαρισμένο, να περιμένει να ηρεμήσει το οργισμένο πλήθος για να αποχωρήσει σε ασφάλεια.

Να σημειωθεί πως στις φωτογραφίες από την επίσκεψη στη Σόμα, ο Ερντογάν φοράει σκούρο  σακάκι και στη φωτογραφία από το σούπερ μάρκετ όπου κάθεται σε ένα σκαμνάκι, το σακάκι του είναι πιο ανοιχτό χρώμα. Όλα έδειχναν πως πρόκειται για προϊόν φωτομοντάζ, κάτι που ισχύει σύμφωνα με την έγκυρη δημοσιογράφο της εφημερίδας Hurriyet, Αyse Arman.
Η Τουρκάλα δημοσιογράφος ανέβασε στο Instagram τόσο τη φωτογραφία που εμφανίζει τον Τούρκο πρωθυπουργό να κάθεται στο σούπερ μάρκετ όσο και την ίδια στο κατάστημα όπου ο Ερντογάν βρήκε καταφύγιο.

Φωτομοντάζ ή όχι, η φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου κάτι δείχνει για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Δείχνει πως η οργή που άρχισε να “βράζει” στην Κωνσταντινούπολη και το Γκεζί, αυξήθηκε μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις συνομιλίες για το μαύρο πολιτικό χρήμα και πλέον, μετά την τραγωδία της Σόμα, ξεχείλισε. Ο “σουλτάνος” Ερντογάν φθείρεται κάθε μέρα και περισσότερο. Κάθε κρίση τον αποδυναμώνει. Και το θέμα είναι πως και αν θα “απαντήσει”.

Σίγουρα, πάντως, δεν είναι φωτομοντάζ η φωτογραφία που επίσης σαρώνει το twitter και δείχνει σύμβουλο του Ερντογάν να κλωτσά με μανία έναν άνδρα, μάλλον συγγενή νεκρού ανθρακωρύχου, ο οποίος είναι πεσμένος στο έδαφος…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER grasswire ‏@grasswire
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER grasswire ‏@grasswire

Η ουσία όμως είναι πως ο Ερντογάν βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον λαό. Και αυτή τη φορά η αιτία δεν είναι ένα εμπορικό κέντρο ούτε τα δέντρα στο πάρκο Γκεζί. Αυτή τη φορά τους πλήγωσε προσωπικά. “Έπαιξε” με τον πόνο τους, ειρωνεύτηκε την τραγωδία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

274 νεκροί ανθρακωρύχοι βάζουν “φωτιά” σε όλη την Τουρκία – Επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ – Βίντεο ντοκουμέντο: Ο Ερντογάν κρύφτηκε σε σούπερ μάρκετ

Απίστευτη δήλωση Ερντογάν για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο: “Συμβαίνουν αυτά”! – Άγριο γιουχάισμα από το πλήθος που του φώναζε “δολοφόνε παραιτήσου”

“Ο Ερντογάν θέλει ψυχολόγο”

“Ταφόπλακα” του Ερντογάν οι εκατοντάδες νεκροί ανθρακωρύχοι στην Μαγνησία της Τουρκίας

Διαδηλώσεις σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη για τους ανθρακωρύχους

Φόβοι για 350 νεκρούς στο ορυχείο του θανάτου στην Τουρκία – Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι, σβήνουν οι ελπίδες – Παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε