Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η θανατική ποινή έγινε 30 χρόνια κάθειρξη

Η θανατική ποινή έγινε 30 χρόνια κάθειρξη
Σε 30 χρόνια κάθειρξη μετατράπηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε εξόριστο που είχε καταδικαστεί για φόνο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κούβας μετέτρεψε την θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε εξόριστο ο οποίος είχε σκοτώσει έναν άνδρα αφού επέστρεψε στη νήσο για να αρχίσει εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης σε ποινή κάθειρξης 30 ετών χθες Τρίτη· πρόκειται για την τρίτη τέτοια απόφαση αυτόν τον μήνα.
 
Το Δικαστήριο μείωσε την ποινή του Ουμπέρτο Ελάδιο Ρεάλ Σουάρες, που είχε φυλακιστεί το 1994, όταν μαζί με άλλους έξι εξόριστους είχε γυρίσει στην Κούβα για να οργανώσει εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης Κάστρο, δήλωσε ο Ελισάρδο Σάντσες, της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κούβας.
 
Ο Σουάρες είχε καταδικαστεί για την δολοφονία ενός φρουρού και την κλοπή του αυτοκινήτου του, πριν συλληφθεί από την αστυνομία μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας–όλοι τους ήταν οπλισμένοι με πιστόλια και αυτόματα.
 
Είχαν στρατολογηθεί κι εκπαιδευτεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από μια οργάνωση που αποκαλείται Κόμμα Δημοκρατικής Εθνικής Ενότητας, με σκοπό να πάνε στην Κούβα, να δημιουργήσουν μια βάση στα όρη Εσκαμπράι και να εξαπολύσουν μια εκστρατεία ανταρτοπολέμου με στόχο “να αποσταθεροποιήσουν την εγχώρια τάξη”, σύμφωνα με τον κυβερνητικό ιστοτόπο www.cubadebate.cu.
 
Οι άλλοι επίδοξοι αντάρτες είχαν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές.
 
Στις αρχές Δεκεμβρίου οι θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί στους Ραούλ Ερνέστο Κρους Λεόν και Ότο Ρενέ Ροδρίγκες Γιερένα, δύο υπηκόους Ελ Σαλβαδόρ που είχαν λάβει μέρος στην εκστρατεία των βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Κούβας την δεκαετία του 1990, σε ποινές κάθειρξης 30 ετών.
 
Ο Σάντσες χαρακτήρισε τις μετατροπές των ποινών “καλοδεχούμενες”, διότι, όπως είπε, “η τάση αυτής της κυβέρνησης επί δεκαετίες ήταν να επιδεικνύει αδιαλλαξία”.
 
Η Κούβα είχε επιβάλει για τελευταία φορά τη θανατική ποινή το 2003, όταν τρεις άνθρωποι είχαν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για την κατάληψη ενός σκάφους με στόχο να μεταβούν στο Μαϊάμι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε