Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η τράπεζα HSBC απολύει 30.000 εργαζόμενους διεθνώς

Η τράπεζα HSBC απολύει 30.000 εργαζόμενους διεθνώς
Η βρετανική τράπεζα HSBC πρόκειται να καταργήσει το 10% των θέσεων εργασίας ως το 2013 για να μειώσει τα έξοδά της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ομίλου Στιούαρτ Γκιούλιβερ.
 

Ο κ. Γκιούλιβερ έκανε την δήλωση αυτή ενώ η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2011 από 11,1 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη χρονιά, ποσό που είναι υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.Οι μετοχές της HSBC αυξήθηκαν κατά 4% και πλέον μετά την ανακοίνωση των εξελίξεων αυτών.
 
Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι μείωσε ήδη κατά 5.000 τις θέσεις εργασίας στον όμιλο μετά την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της στη Λατινική Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Μέση Ανατολή και ότι πρόκειται να καταργήσει άλλες 25.000 θέσεις εργασίας ως το 2013.
 
“Θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Γκιούλιβερ. “Θα απαλειφθούν περίπου 25.000 ρόλοι από τώρα ως το τέλος του 2013”, πρόσθεσε.
 
Η τράπεζα αντιστρέφει την στρατηγική της, καθώς είχε επικριθεί ότι “έβαζε σημαίες” σε όλο τον κόσμο, ότι δηλαδή προσπαθούσε να αποκτήσει εκτεταμένη παρουσία σε πολλές αγορές ταυτόχρονα.
 
Το σχέδιο του Γκιούλιβερ για την αναδιάρθρωση του ομίλου, που είχε παρουσιαστεί πριν από τρεις μήνες, έχει στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους και την πώληση, το κλείσιμο ή την μείωση των υπηρεσιών λιανικής τραπεζικής σε 39 χώρες.
 
Η HSBC ανακοίνωσε χθες ότι θα πωλήσει 195 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στην First Niagara Financial έναντι τιμήματος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά και ότι θα κλείσει άλλα 13 από τα συνολικά 470 υποκαταστήματά της στη χώρα.
 
Η τράπεζα προτίθεται επίσης να πωλήσει το πορτφόλιό της στον τομέα των πιστωτικών καρτών, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους επίδοξους αγοραστές του είναι οι Capital One Financial Corp και η Wells Fargo, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας. Άλλη μια πιθανή αγοράστρια είναι η Barclay’s.
 
Η τράπεζα επισήμανε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. “Ο ρυθμός και η ποσότητα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων συνεχίζουν να αυξάνονται την ίδια ώρα που η παγκόσμια οικονομία μοιάζει να χάνει την ορμή της ανάκαμψής της”, ανέφερε η HSBC.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε