Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Η τριπλή αγωνία της Μέρκελ

Η τριπλή αγωνία της Μέρκελ

Βουλευτικές στην Ελλάδα, προεδρικές στη Γαλλία και περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία. Στα τρία αυτά μέτωπα είναι σήμερα στραμμένο το βλέμμα της γερμανικής κυβέρνησης.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι ”καρφωμένη” στις ελληνικές εκλογές με το Βερολίνο να ελπίζει ότι η κάλπη θα μπορέσει να αναδείξει μια σταθερή κυβέρνηση που θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Μέρκελ, όπως εκτιμούσε πρόσφατα σε ανάλυσή του το Spiegel, είναι η επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα καθώς αυτό θα μπορούσε να επιφέρει ανατροπές στα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη διάσωση της χώρας.

Οι προεδρικές στη Γαλλία – Ενδεχόμενη επικράτηση του Ολάντ δεν ανησυχεί πλέον τόσο τη Μέρκελ

Αγωνία την ίδια ώρα για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου οι πολίτες εκλέγουν τον νέο πρόεδρο της χώρας αλλά και τον στενότερο σύμμαχο της Μέρκελ στη μάχη κατά της κρίσης.

Εδώ και εβδομάδες η καγκελάριος φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα μιας πιθανής αλλαγής σκυτάλης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπως εκτιμούν γερμανοί αναλυτές.
Ενδεχόμενη επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να ανησυχεί πλέον τόσο τη Μέρκελ, αν και θα προτιμούσε φυσικά να επανεκλεγεί ο Νικολά Σαρκοζί. Μεγάλο αγκάθι παραμένει βέβαια η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου που θέλει ο Ολάντ.

Εκλογές και στη Γερμανία

Το τρίτο μέτωπο για την Α. Μέρκελ ακούει σήμερα στο όνομα Σλέσβιγκ Χόλσταϊν.
Ένα μικρό γερμανικό κρατίδιο όπου πραγματοποιούνται σήμερα περιφερειακές εκλογές, οι οποίες όμως μπορεί να αποκτήσουν μεγάλη συμβολική σημασία καθώς και εκεί συγκυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους του αντικαγκελαρίου Φ. Ρέσλερ.

Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι πιθανότατα ο συνασπισμός αυτός θα είναι από τη Δευτέρα παρελθόν, με τους Φιλελεύθερους να κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και εκτός βουλής.

Έτσι δεν αποκλείεται να οδηγηθεί το μικρό αυτό κρατίδιο σε συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, προπομπός για ορισμένους αναλυτές των όσων μπορεί να ακολουθήσουν μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία το 2013.

Η σημερινή εκλογική διαδικασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει των εκλογών της ερχόμενης εβδομάδας στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε