Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Διακανονισμός τράπεζας για να γλιτώσει δίκη!

Ο υπεύθυνος της οικονομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ στην Φλώριντα ανακοινώνει την συμφωνία. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο υπεύθυνος της οικονομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ στην Φλώριντα ανακοινώνει την συμφωνία. ΦΩΤΟ REUTERS
Ξέπλυμα χρήματος έκανε τράπεζα στις ΗΠΑ των μεξικανικών καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά.

 

Η Wachovia Bank, η οποία πλέον έχει εξαγοραστεί από τη Wells Fargo & Co, συμφώνησε σε διακανονισμό ύψους 160 εκατ. δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ προκειμένου να μην οδηγηθεί σε δίκη για τις κατηγορίες ότι “παρέβλεπε” το ξέπλυμα χρήματος που έκαναν μέσω αυτής τα μεξικανικά καρτέλ .
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε να μην διώξει την τράπεζα για 12 μήνες και θα εγκαταλείψει κάθε σκέψη για προσαγωγή της στα δικαστήρια εάν η Wachovia συνεργαστεί πλήρως σε έρευνα που διεξάγεται για το θέμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν την τράπεζα ότι “εσκεμμένα δεν υιοθέτησε το πρόγραμμα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος” από τον Μάιο του 2003 έως τον Ιούνιο του 2008.
Η Wachovia συμφώνησε να καταβάλει ως πρόστιμο τα 110 εκατ. δολάρια που ήταν τα έσοδά της από την διαχείριση κεφαλαίων-προϊόντων εγκλήματος –διακίνησης ναρκωτικών– και επίσης επιπλέον πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
 
Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα ηγηθεί αντιπροσωπείας της χώρας η οποία θα πάει στο Μεξικό στις 23 Μαρτίου για να συζητήσει με την κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλδερόν σχετικά με τις προσπάθειες καταπολέμησης της δράσης των καρτέλ των ναρκωτικών, 10 ημέρες μετά την δολοφονία τριών ανθρώπων που συνδέονταν με το αμερικανικό προξενείο σε μια πόλη της μεθορίου.
 
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι την Κλίντον θα συνοδεύσουν ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζανέτ Ναπολιτάνο και ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Ντένις Μπλερ, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.
 
Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει σχετικά με τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μέριδα, ένα σχέδιο που καταρτίστηκε το 2007 και προέβλεπε την παροχή βοήθειας ύψους 1,4 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Μεξικό για την πάταξη των ισχυρών καρτέλ. Ο Κρόουλι είπε ότι η συνάντηση προετοιμαζόταν “επί μήνες”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε