Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Κονέκτικατ

ΗΠΑ: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Κονέκτικατ

Αμερικανοί σε όλες τις πολιτείες θα αποτίσουν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ντάνελ Μαλόι, κάλεσε τους κατοίκους του Κονέκτικατ να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 9:30 ώρα ανατολικής ακτής (16:30 ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα μετά την επίθεση του 20χρονου Ανταμ Λάνζα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 παιδιών και έξι ενηλίκων.
      
Οι κυβερνήτες και άλλων πολιτειών, όπως το Μέιν και το Μίσιγκαν, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαλόι, τηρώντας ενός λεπτού σιγή και χτυπώντας τα κουδούνια όλων των σχολείων. Την ίδια ώρα, η καμπάνα του καθεδρικού ναού της Ουάσιγκτον θα χτυπήσει 28 φορές. 

“Έχουμε την ηθική υποχρέωση να σταθούμε στο πλευρό των θυμάτων της βίας των όπλων και να συνεργαστούμε για να την σταματήσουμε”, τόνισε ο αιδεσιμότατος Γκάρι Χολ. Και πρόσθεσε: “Πρέπει να βρούμε το θάρρος να αναλάβουμε δράση ώστε η φονική βία της Παρασκευής να μην επαναληφθεί”.

Η εταιρία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο Nasdaq ανακοίνωσε πως θα τηρήσει επίσης ενός λεπτού σιγή.

Την ίδια ώρα η Εθνική Ένωση ‘Οπλων (NRA) θα αρχίσει εκστρατεία στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για να συμμετάσχει στη δημόσια συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων.

Οι νόμοι περί οπλοκατοχής είναι αμφιλεγόμενοι στις ΗΠΑ, μια χώρα με ισχυρή κουλτούρα όπλων όπου εκατοντάδες εκατομμύρια όπλα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών.  Περίπου 11.100 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε επεισόδια με όπλα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αυτοκτονίες, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.
     
 Τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία στο Κονέκτικατ, η NRA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως είνα “έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο”. Μάλιστα, έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 10:45 (17:45 ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Αρκετά μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν αμέσως μετά την τραγωδία να απαγορευθεί η κατοχή επιθετικών όπλων. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε ήδη τα μέλη της ομάδας εργασίας που συγκρότησε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος Ομπάμα για να επιλύσει το θέμα της οπλοκατοχής.
      
Ο δράστης Ανταμ Λάνζα χρησιμοποίησε στρατιωτικού τύπου επιθετικό τουφέκι και η αστυνομία ανακοίνωσε πως είχε μαζί του εκατοντάδες σφαίρες σε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, όπως επίσης και δύο πιστόλια. Τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα και ήταν καταχωρημένα στο όνομα της μητέρας του Νάνσι, η οποία ήταν το πρώτο του θύμα.
  
Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί οι κηδείες σχεδόν των μισών θυμάτων του Λάνζα. Τα σχολεία του Νιουτάουν θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.
      
Χαρακτηριστικό του πανικού που επικρατεί σε πολλές πολιτείες, σε περιοχή κοντά στο Μπόιζ του ‘Αινταχο ακυρώθηκαν συγκεντρώσεις σε αρκετά σχολεία μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν αορίστως ότι ¨κάτι κακό” θα συμβεί την Παρασκευή.
      
Στο Νιου Μίλφορντ στην πολιτεία του Κονέκτικατ ακυρώθηκαν τα σημερινά μαθήματα σε όλα τα σχολεία, μετά τις συστάσεις της τοπικής αστυνομίας, που όμως δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις. 
  
Στη Φλόριντα ένας 13χρονος μαθητής συνελήφθη χθες Πέμπτη επειδή ανέβασε στο Facebook μήνυμα απειλώντας να “πάει σχολείο με ένα όπλο και να τους πυροβολήσει όλους”, ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσι. Ο έφηβος δεν είχε όπλα στην κατοχή του, αλλά κατηγορείται για διατύπωση γραπτής απειλής και κρατείται στο τοπικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ενός λεπτού σιγή σε αγώνα του ΝΒΑ για τα θύματα του Κονέκτικατ (ΦΩΤΟ)

“Αντίο γαλάζια μου μάτια” – Ράγισαν καρδιές στις πρώτες κηδείες των θυμάτων του Κονέκτικατ (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε