Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

ΗΠΑ: Φάρσα οι εκλογές στην Αϊτή

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα γίνουν γνωστά μετά τις 5 Δεκεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Αμερικανοί παρατηρητές ανέφεραν ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν την Κυριακή στην Αϊτή στιγματίστηκαν από πολλές παρατυπίες και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει αυτήν την “εμφανή φάρσα”.

“Οι εκλογές αυτές ήταν μια εμφανής φάρσα, από την αρχή μέχρι το τέλος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συνδιευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας (CEPR), Μάρκ Γουέισμπροτ, κάνοντας λόγο για έλλειψη ψηφοδελτίων του δημοφιλέστερου κόμματος και για πολλές περιπτώσεις διαγραφής των ψηφοφόρων από τους εκλογικούς καταλόγους.

Ένας από τους παρατηρητές του CEPR, ο Άλεξ Μέιν, βρισκόταν στην Αϊτή για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή των εκλογών και κατέγραψε πολλές παρατυπίες, όπως το γέμισμα της κάλπης σε ένα εκλογικό τμήμα.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα, γεγονός που οδήγησε 12 από τους 18 υποψηφίους να ζητήσουν την ακύρωσή τους. Η Εκλογική Επιτροπή ωστόσο τις επικύρωσε το βράδυ της Κυριακής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε