Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ: Μάστιγα! Τρεις νεκροί από αστυνομικά πυρά σε πέντε μέρες

ΗΠΑ: Μάστιγα! Τρεις νεκροί από αστυνομικά πυρά σε πέντε μέρες

Δεν έχει τέλος η αστυνομική βια στις ΗΠΑ. Σε διάστημα πέντε ημερών, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Καλιφόρνια. Τα δυο τελευταία θύματα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ήταν ένας μαύρος έφηβος και ένας ισπανόφωνος άνδρας.

Και οι δυο έχασαν τη ζωή τους από πυρά αστυνομικών στο Λος Άντζελες. Φυσικά, η αστυνομία υποστηρίζει πως υπήρχε… λόγος. Ο πρώτος, ανακοινώθηκε, είχε στην κατοχή του «ένα όπλο» και ο δεύτερος μόνο ένα ψεύτικο πιστόλι.

Τη Δευτέρα (03.10.2016) η αστυνομία του Λος Άντζελες έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία «του όπλου που βρέθηκε» κοντά στον 18χρονο Καρνέλ Σνελ, ο οποίος σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο (01.10.2016) στο νότιο τμήμα της πόλης. Ο διοικητής της αστυνομίας Τσάρλι Μπεκ υποστήριξε ότι όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο Σνελ τράπηκε σε φυγή. Την ώρα που τον κυνηγούσαν ο νεαρός στράφηκε προς το μέρος των αστυνομικών κρατώντας ένα όπλο και έτσι αναγκάστηκαν να τον πυροβολήσουν, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή (02.10.2016), επίσης στο νότιο τμήμα του Λος Άντζελες. Η αστυνομία ενημερώθηκε για έναν ισπανόφωνο που κρατούσε όπλο. Όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τον πλησιάσουν, αυτός στράφηκε προς το μέρος τους κρατώντας κάτι που έμοιαζε με όπλο και τον σκότωσαν. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για ένα ψεύτικο πιστόλι!

Ο Μπεκ εξήγησε ότι περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν δεχθεί πυροβολισμούς από την αρχή της χρονιάς σε αυτές τις γειτονιές του Λος Άντζελες και ότι «στις περιπτώσεις (του Σαββατοκύριακου) οι αστυνομικοί φοβήθηκαν για τη ζωή τους».

Οι θάνατοι των δύο ανδρών έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στους κατοίκους της πόλης. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ χθες Δευτέρα τρεις γυναίκες συνελήφθησαν όταν μια ομάδα περίπου 25 διαδηλωτών προσπάθησε να διακόψει τη συνέντευξη Τύπου του Μπεκ.

Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη Τρίτη, ο θάνατος του Άλφρεντ Ολάνγκο, ενός μετανάστη από την Ουγκάντα, που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας στο Ελ Καχόν, προάστιο του Σαν Ντιέγκο. Ο Ολάνγκο περιπλανιόταν στον δρόμο και έστρεψε προς τους αστυνομικούς ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο πίστεψαν ότι είναι όπλο.

Ο θάνατός του προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων στο Ελ Καχόν, οι οποίες διήρκεσαν πέντε ημέρες, κατά τις οποίες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

Είναι τρία από τα πολλά περιστατικά που σημειώνονται στις ΗΠΑ, σε ένα πλαίσιο φυλετικής έντασης στις ΗΠΑ, με πολλούς μαύρους, συχνά άοπλους, να πέφτουν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές μέρες από τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν πριν μερικές εβδομάδες στη Σάρλοτ εξαιτίας του φόνου του Κιθ Λαμόντ Σκοτ, τον οποίο σκότωσαν οι αστυνομικοί που είχαν περικυκλώσει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, την ώρα που προσπάθησε να βγει από αυτό και μπροστά στα μάτια της γυναίκας του που κατέγραψε με το κινητό της τα πάντα. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι βρήκε στο σημείο του συμβάντος ένα γεμάτο όπλο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε