Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΗΠΑ: Μειώθηκε κατά 7,7% η ανεργία το Φεβρουάριο

ΗΠΑ: Μειώθηκε κατά 7,7% η ανεργία το Φεβρουάριο

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ αύξησαν τις προσλήψεις το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα το ποσοστό της ανεργίας να μειωθεί στο 7,7%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως η οικονομία μπορεί να αντέξει τους υψηλότερους φόρους και τις βαθιές περικοπές κρατικών δαπανών που επίκεινται.

Εξαιρουμένου του πρωτογενούς τομέα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 236.000 θέσεις αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, ξεπερνώντας θεαματικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 160.000.

Η μείωση του ποσοστού της ανεργίας στο 7,7% —το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008— από 7,9% τον Ιανουάριο αποδόθηκε τόσο στην αύξηση της ζήτησης εργασίας, όσο και στο ότι υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις τάξεις του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Αν και υπήρξε αναπροσαρμογή των στοιχείων για την απασχόληση που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που έδειξε ότι οι προσλήψεις ήταν λιγότερες από όσες είχαν αναφερθεί αρχικά, τα στοιχεία γι’ αυτό τον μήνα μοιάζουν βάσιμα. Ο τομέας των κατασκευών προχώρησε στις περισσότερες προσλήψεις από τον Μάρτιο του 2007, ενώ αύξησε τις ώρες εργασίας για την πλειονότητα των απασχολουμένων.

Ένας φόρος 2% στις μισθωτές υπηρεσίες τερματίστηκε και ο φορολογικός συντελεστής για τους πλουσιότερους Αμερικανούς αυξήθηκε ‘αυτόματα’ την 1η Ιανουαρίου. Επιπλέον, άρχισαν να εφαρμόζονται την 1η Μαρτίου περικοπές συνολικού ύψους 85 δισεκ. δολαρίων στις ομοσπονδιακές δαπάνες, που ενδέχεται να μειώσουν κατά 0,6% την ανάπτυξη.

Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης ήταν χαμηλότερος από τις περίπου 250.000 θέσεις σε μηνιαία βάση για μια μεγάλη περίοδο, που σύμφωνα με οικονομολόγους είναι απαραίτητος ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανεργία. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει πάντως πιθανότατα την τρέχουσα πολιτική της για την δημιουργία ρευστότητας.

Διαβάστε

Προκήρυξη 40 θέσεων για εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο 10,6% η ανεργία στη Γαλλία

Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. οι άνεργοι στην Ισπανία

Άλλοι 200.000 άνεργοι στην Ευρωζώνη μέσα σε ένα μήνα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε