Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Ναι στα μέτρα στήριξης ανέργων

ΗΠΑ: Ναι στα μέτρα στήριξης ανέργων
φωτο reuters
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.04.2010 | 09:15
Πρώτη δημοσίευση: 16.04.2010 | 09:15

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο που επαναφέρει σε ισχύ τα μέτρα υποστήριξης των ανέργων, οι οποίοι είχαν μείνει αβοήθητοι όσο διαρκούσε η έντονη διαμάχη στη Γερουσία για τις δημόσιες δαπάνες.

 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε (με 289 ψήφους υπέρ και 112 κατά) το νομοσχέδιο για την υποστήριξη των ανέργων και το στέλνει στον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για υπογραφή, ενώ είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία λίγες ώρες νωρίτερα, ύστερα από καθυστέρηση εβδομάδων.
 
Με την ανεργία να βρίσκεται στο 9,7%, περίπου 6,1 εκατομμύρια Αμερικανοί εξαρτώνται από τις κρατικές επιδοτήσεις για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθώς αναζητούν νέα δουλειά σε μία οικονομία που ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 χρόνων.
 
Οι επιδοτήσεις, που κατά μέσον όρο είναι περίπου 300 δολάρια την εβδομάδα, είχαν σταματήσει για περισσότερους από 200.000 Αμερικανούς ανέργους στις 5 Απριλίου, όταν ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κόμπουρν μπλοκάρισε την ψηφοφορία πριν κλείσει το κογκρέσο για διακοπές δύο εβδομάδων.
 
Ο Κόμπουρν και άλλοι ρεπουμπλικανοί υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από πηγές που δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
 
Οι δημοκρατικοί από την άλλη πλευρά υποστήριζαν ότι η βοήθεια στους ανέργους θεωρείτο πάντα μία έκτακτη δαπάνη, ιδιαιτέρως σε περιόδους υψηλών ποσοστών ανεργίας.
 
Τελικώς τρεις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι ρεπουμπλικανοί διχάστηκαν και 49 υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ 112 το καταψήφισαν.
 
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και ζήτησε από το Κογκρέσο την περαιτέρω παράταση ισχύος των μέτρων στήριξης των ανέργων.
 
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο