Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

ΗΠΑ: «Πολιτική κρίση» η προειδοποίηση της S&P

Ενώ η διαμάχη με επίκεντρο τον προϋπολογισμό και το χρέος των ΗΠΑ δεν έχει κοπάσει, ήρθε η προειδοποίηση της Standard&Poor’s να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Ο στενότερος οικονομικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Όσταν Γκούλσμπι, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα MSNBC και CNBC, έκανε λόγο για μία «πολιτική κρίση» από πλευράς του οίκου αξιολόγησης. «Δε μας βρίσκει σύμφωνους η απόφαση του Standard&Poor’s, επειδή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταφέρει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα», είπε ο Γκούλσμπι.

Μετά την προειδοποίηση της S&P αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ομιλία του Ομπάμα για την πορεία της οικονομίας, την Μ. Τετάρτη, στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια.

18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, το πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ πλησιάζει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια και το σωρευτικό διαμορφώνεται στην περιοχή των 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό είναι το μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ρεπουμπλικάνους. Και τώρα, τα πνεύματα οξύνονται.

Σχολιάζοντας την αξιολόγηση της S&P ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Στένι Χόιερ επεσήμανε ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κρατούν το όριο του χρέους ως όμηρο των κομματικών, αλλά και των διαιρετικών αντικειμένων (δημόσιας) συζήτησης».

«Η σημερινή προειδοποίηση από τον Standar&Poor’s για το αμερικανικό χρέος καταδεικνύει ότι χρειάζεται μια επείγουσα, διακομματική δράση, για να πορευτεί το έθνος στον δρόμο της μείωσης των ελλειμμάτων του», είπε ο Χόιερ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών μειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου. «Το χρέος των ΗΠΑ δεν είναι κάτι, με το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να παίζουν παιχνίδια», κατέληξε ο Χόιερ.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε, από την πλευρά της, πως η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor’s αποδεικνύει πως τόσο οι Δημοκράτες, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει «να αποδείξουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους να μειώσουν το έλλειμμα μέσω της κοινής ευθύνης».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι, έκρινε ότι η προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor’s δείχνει ότι χρειάζονται πραγματικές περικοπές στα έξοδα για να σωθεί η χώρα από την οικονομική καταστροφή.

«Αυτή η προειδοποίηση δείχνει ότι οι αγορές παρακολουθούν ενώ οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν πραγματικές περικοπές που είναι απαραίτητες για να σώσουμε τη χώρα μας από την οικονομική καταστροφή», είπε ο εκπρόσωπος του Σέλμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποβάθμιση- χαστούκι της Standard & Poor’s στις Η.Π.Α

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε