Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: “Θα πληρώνετε περισσότερα όταν μολύνετε με διαρροές πετρελαίου”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
O Ομπάμα τάσσεται υπέρ της αύξησης του ανώτατου ορίου των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλλουν οι πετρελαϊκές εταιρίες, όταν ρυπαίνουν…

 

Και όλα αυτά την ώρα που το στρώμα πετρελαίου εξαπλώνεται στον Κόλπο του Μεξικού.
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε μετά την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989, οι πετρελαϊκές εταιρίες οφείλουν να πληρώνουν για τις επιχειρήσεις καθαρισμού ύστερα από ατύχημα που προκαλούν, ποσό μέχρι 75 εκατομμύρια δολάρια.
 
Αμερικανοί γερουσιαστές, τη Δευτέρα, έφεραν νομοσχέδιο προς συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου των αποζημιώσεων από 75 εκατομμύρια σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
“Είμαστε υπέρ μιας σημαντικής αύξησης του πλαφόν αυτού”, δήλωσε σήμερα ο Ρόμπερτ Γκιμπς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
 
“Δεν έχω συγκεκριμένο ποσό κατά νου. Όπως το είπε ο πρόεδρος, η ΒΡ θα λάβει ένα τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις, τον καθαρισμό και τις ζημιές που προκλήθηκαν”.
 
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία που είχε την εκμετάλλευση της πλατφόρμας Deepwater Horizon, η οποία βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού ύστερα από έκρηξη, διαβεβαίωσε ότι θα πληρώσει όλες τις δαπάνες για τις επιχειρήσεις καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που πρέπει να γίνουν.
 
Η ΒΡ έχει ήδη πληρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές Πολιτείες που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα για τις επιχειρήσεις καθαρισμού.
 
Εξάλλου ομάδα έξι κοινοβουλευτικών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια του ανώτατου ορίου των αποζημιώσεων.
 
Το κείμενο φέρεται να έχει αναδρομική ισχύ ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της ΒΡ για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, διευκρινίζουν οι κοινοβουλευτικοί σε ανακοίνωσή τους.
 
“Σε έναν κόσμο δίκαιο, οι εταιρίες όπως η British Ρetroleum θα πρέπει να πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για τη ζημιά που προκάλεσαν, όχι ο φορολογούμενος, ούτε η βιομηχανία του τουρισμού, ούτε οι αλιείς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Ρας Χολτ, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε