Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Τεράστια η οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα …

ΗΠΑ: Τεράστια η οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα …

 Πολλοί πελεκάνοι στην Λουιζιάνα κινδυνεύουν,  είναι  ήδη καλυμμένοι με το ελαιώδες υγρό …

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε μετά τη βύθιση μια πλατφόρμας άντλησης της BP στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών περιβάλλοντος που έσπευσαν σε διάφορες περιοχές της Λουιζιάνα, διαπίστωσαν ότι πολλοί καφέ πελεκάνοι δεν μπορούσαν να πετάξουν και κούτσαιναν.

Όπως ανέφεραν, πολλοί πελεκάνοι στον κόλπο Barataria Bay της Λουιζιάνα ήταν καλυμμένοι με το ελαιώδες υγρό, και τα άλλοτε καφέ και άσπρα φτερά τους τώρα ήταν μαύρα. Εκτός αυτού, τα αυγά και οι φωλιές τους είχαν καλυφθεί με πίσσα και ακατέργαστο πετρέλαιο.

Ακόμα  κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η ζημιά θα αποκατασταθεί και αν θα σωθούν τα οικοσυστήματα της περιοχής και τα πτηνά που φιλοξενούν.

«Την ώρα που μιλάμε, το πετρέλαιο καλύπτει περισσότερα από 65 μίλια της ακτογραμμής μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Bobby Jindal, ανακοινώνοντας παράλληλα την έναρξη νέων προσπαθειών για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Ο σωλήνας απάντλησης που πόντισε η BP την περασμένη εβδομάδα συλλέγει καθημερινά 5.000 βαρέλια, ωστόσο η διαρροή δεν έχει σταματήσει και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι η οικολογική καταστροφή είναι χειρότερη συγκριτικά με το 1989, που βυθίστηκε το Exxon Valdez και διέρρευσαν 41 εκατ. λίτρα πετρελαίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι έλαβε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τονίζοντας παράλληλα ότι η απορρύπανση είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της BP.

Το πετρέλαιο, που έχει φτάσει στις ακτές της Λουιζιάνα, έχει καλύψει τις φωλιές των καφέ πελεκάνων και έχει καταστρέψει τη μανγκρόβια βλάστηση. Μόλις έξι μήνες πριν, οι καφέ πελεκάνοι είχαν βγει από την αμερικανική λίστα για τα απειλούμενα είδη.

Οι πελεκάνοι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο πετρέλαιο. Όχι μόνο κινδυνεύουν να τραφούν με μολυσμένα ψάρια και να ταΐσουν και τα μικρά τους αλλά ενδέχεται να πεθάνουν από υποθερμία ή να πνιγούν αν καταπιούν πετρέλαιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε