Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ και Ε.Ε. απαιτούν τώρα: Άσαντ, παραιτήσου!

ΦΩΤΟ REUTERS

Την αρχή έκανε ο Μπάρακ Ομπάμα και ακολούθησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Βρετανία. “Εσείς προκαλείτε τη βία” η απάντηση της Δαμασκού!

Η διεθνής κοινότητα που εδώ και μήνες παρακολουθεί απαθής τη σφαγή της Συρίας αποφάσισε να… επέμβει και να ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας, Μπάραρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί!

Ο Λευκός Οίκος, μάλιστα, ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ, δεσμεύοντας όποιους πόρους διαθέτει στις Ηνωμένες Πολιτείες κι απαγορεύοντας την αγορά ή την εισαγωγή στη χώρα πετρελαϊκών προϊόντων συριακής προέλευσης.

Επίσης, απαγορεύει σε νομικά πρόσωπα των ΗΠΑ, όπου και αν αυτά εδρεύουν ή αντιπροσωπεύονται, να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με την Δαμασκό ή να συμμετέχουν σε συναλλαγές που αφορούν συριακά πετρελαϊκά προϊόντα και παράγωγά τους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα διεύρυνε επίσης τον κατάλογο των συριακών εταιριών σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν την κρατική Γενική Πετρελαϊκή Εταιρία, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Τα χνάρια των ΗΠΑ ακολούθησε και η Ευρώπη. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, ζήτησε από τον Σύρο πρόεδρο να αποχωρήσει από την εξουσία.

Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη λίστα με τις συριακές επιχειρήσεις και τους θεσμούς που υπόκεινται σε κυρώσεις και ότι εξετάζει τρόπους να επιβάλλει νέα μέτρα κατά του Άσαντ.

Εκτός από την Ε.Ε. οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας ζήτησαν από τον Άσαντ να φύγει και τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης νέων κυρώσεων. Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν τη Δαμασκό να απελευθερώσει τους κρατουμένους και να αφήσει τον ΟΗΕ να εκτιμήσει την κατάσταση.

Άσαντ: Εσείς υποκινείτε τη βία στη Συρία

Αυτή ήταν η απάντηση που έστειλε το καθεστώς της Δαμασκού στη Δύση! «Ο Αμερικανός πρόεδρος και η δύση προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία» δήλωσε στο Γαλλικό λίγο μετά την απαίτηση παραίτησης του Άσαντ υψηλόβαθμη αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Ενημέρωσης.

“Είναι περίεργο που αντί να προσφέρουν τη βοήθειά τους στη Δαμασκό για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο Ομπάμα και ο δυτικός κόσμος προσπαθούν να υποδαυλίσουν τη βία στη Συρία”, επεσήμανε η Ριμ Χάνταντ, διευθύντρια διεθνών σχέσεων του υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τους άφησαν να προσευχηθούν και τους σκότωσαν

Αφήνουν τους Σύρους στο έλεος του Άσαντ – Εννέα οι νεκροί στη Χομς!

Η Συρία “θα ήταν καλύτερα χωρίς τον Μπασάρ αλ-‘Ασαντ”, εκτιμά ο Λευκός Οίκος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε