Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΗΠΑ προς Ε.Ε.: «Κάντε περισσότερα πριν είναι αργά»

ΦΩΤΟ REUTERS

“Ολοφάνερα η Ευρώπη πρέπει να οπλιστεί με μεγαλύτερο σθένος στην προσπάθεια να δαμάσει τον κίνδυνο μίας κλιμάκωσης της παρούσας κρίσης”, το… μήνυμα του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ προς τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Τίμοθι Γκάιτνερ απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ιθύνοντες να αναλάβουν δράση ώστε “να εμποδίσουν τις δυσχέρειες που συνδέονται με το χρέος ορισμένων κρατών να εξελιχθούν σε μια ακόμα ευρύτερη κρίση”.

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες “έλαβαν έναν αριθμό μέτρων, στην κατεύθυνση αυτήν ακριβώς, στη διάρκεια των λίγων εβδομάδων που πέρασαν”, είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ο Γκάιτνερ αναφερόταν στα μέτρα υπέρ της Ελλάδας και στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

“Όλα αυτά είναι εποικοδομητικά, όμως ο κόσμος έχει ανάγκη να δει τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να δρουν τώρα(…)υλοποιώντας συμπληρωματικές αλλαγές, που θα συνεισφέρουν να δαμάσουν τους κινδύνους μίας ευρύτερης κρίσης. Έχουν τους τρόπους να πετύχουν κάτι τέτοιο, χωρίς να επιβαρύνουν κι άλλο το φορτίο για την παγκόσμια οικονομία και, φυσικά, είναι αυτό που θέλουμε οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες να κάνουν”.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι “θα έχει υπογραφεί έως την 2α Αυγούστου μια πολιτική συμφωνία για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού” η οποία θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.

“Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι αποκλείεται μία στάση πληρωμών”, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, βεβαιώνοντας παράλληλα ότι “μια στάση πληρωμών θα είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ και για όλον τον πλανήτη”.

“Πολλές παρασκηνιακές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη”, ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, πρόσθεσε ο Γκάιτνερ. “Το Κογκρέσο δεν μπορεί παρά να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου”, υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Γερμανοί άναψαν πράσινο για την ελληνική διάσωση;

Η παγκόσμια κρίση χρέους τώρα ξεκινάει

«Σώστε την Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη»

Στο 50% οι πιθανότητες διάλυσης του ευρώ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε