Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ προς Ιράκ:"βρείτε λύση"

ΗΠΑ προς Ιράκ:`βρείτε λύση`
Δεξιά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2009 | 14:39
Πρώτη δημοσίευση: 29.11.2009 | 14:24

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο του εκλογικού νόμου και να προχωρήσουν οι εκλογές.

Στη συνάντηση που είχε με Ιρακινούς αξιωματούχους ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τους έδωσε συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνουν ώστε να βρεθεί λύση στο εκλογικό αδιέξοδο. Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος εξηγεί ότι "τους προέτρεψε να ολοκληρώσουν μια συμφωνία δίκαιη για όλα τα κόμματα η οποία θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών". 

Η καθυστέρηση στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2010 στο Ιράκ οφείλεται σε ασυμφωνίες και ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τον εκλογικό νόμο. Το κοινοβούλιο τροποποίησε την περασμένη Δευτέρα το νόμο, όμως, αναμένεται και νέο μπλοκάρισμα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τάρεκ αλ-Χασεμί.

Σύμφωνα με το ιρακινό Σύνταγμα, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο μόνο δύο φορές, ενώ την τρίτη φορά θα πρέπει το κοινοβούλιο να υιοθετήσει το νόμο εάν ψηφιστεί από τα 3/5 των βουλευτών.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είπε ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν τον Μάρτιο. Αυτό πρακτικά βάζει βόμβα στο σχέδιο της σταδιακής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα μέχρι το 2011.
Διαβάστε επίσης
ρένο" στις εκλογές του Ιράκ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο