Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ιαπωνία: Θα αφήσουν ραδιενεργό νέφος στην ατμόσφαιρα – Μην πίνετε νερό από τη βρύση

REUTERS
Αυξήθηκε πάλι η θερμοκρασία στον αντιδραστήρα 3 στη Φουκουσίμα. Η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2 μπορεί να λειτουργήσει μερικώς σήμερα. Καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκαν με τους αντιδραστήρες 5 και 6.

Η πίεση αυξήθηκε ξανά σήμερα το πρωί στον πιο κατεστραμμένο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, τον αντιδραστήρα 3, με αποτέλεσμα οι εργάτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφήσουν να διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα ποσότητα ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να εκτονωθεί η πίεση και να αποφευχθεί, η πιθανότητα έκρηξης.
 
Το ενδεχόμενο αυτό ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας τη Δευτέρα.
 
Η αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2 του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1, που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου, μπορεί να λειτουργήσει μερικών σήμερα, όπως ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος της υπηρεσίας πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.
 
“Είναι πιθανό κάποια συστήματα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σήμερα, όπως για παράδειγμα το σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρα άνθρακα, τα οποία περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου”.
 
Πρόσθεσε εξάλλου ότι κάτι τέτοιο: “θα βελτιώσει το εργασιακό περιβάλλον των τεχνικών”.
 
“Ανάμεσα στα συστήματα που μπορεί να επαναλειτουργήσουν είναι επίσης και τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας και της πίεσης”, επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός.
 
Εν τω μεταξύ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντιδραστήρες 5 και 6 του Φουκουσίμα 1, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μικρότερες ζημιές από το σεισμό, καθώς και οι δύο ήταν κλειστοί.
 
Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας παραδέχθηκε πάντως σήμερα ότι υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη, χωρίς όμως προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.
 
Εξάλλου το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας κάλεσε κάποιους από τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή γύρω από το Φουκουσίμα 1 να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση μετά τον εντοπισμό υψηλών επιπέδων ραδιενεργού ιωδίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Kyodo.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 20.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από το σεισμό και το τσουνάμι

Θαύμα στην Ιαπωνία: Βρέθηκαν ζωντανοί εννιά μέρες από το σεισμό! – Δείτε το βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε