Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιδιωτικοποιήσεις παντού στην… Κούβα!

Η Κούβα πρόκειται να δώσει άδεια να δημιουργηθούν χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της λιανικής, πέραν των κομμωτηρίων και των κουρείων, τον Οκτώβριο,

 ώστε να ανοίξουν κάθε είδους καταστήματα, από καφετέριες ως καταστήματα για κλειδιά, κι εξετάζει το ενδεχόμενο να ενοικιάζει χώρο σε πολυσύχναστους δρόμους, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη.

Η νέα πολιτική, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, αποτελεί άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής του προέδρου Ραούλ Κάστρο το κράτος να πάψει να λειτουργεί χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και να τις παραδώσει στους εργαζομένους τους δημιουργώντας έναν μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα και ανταγωνισμό.

Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Granma χθες επικαλέστηκε ομιλία της υπουργού Εσωτερικού Εμπορίου Μέρι Μπλάνκα Ορτέγα στην επιτροπή οικονομικών θεμάτων της βουλής.

“Η εκμίσθωση κουρείων και κομμωτηρίων θα γενικευθεί σε όλη τη χώρα και το σύστημα θα διευρυνθεί σε όλες τις άλλες υπηρεσίες (σε πειραματική βάση) αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο”, ανέφερε η εφημερίδα.

Λίγο μετά τη νίκη της επανάστασης υπό το Φιδέλ Κάστρο το 1959, όλες οι οικονομικές δραστηριότητες υπήχθησαν στον δημόσιο τομέα, αλλά όταν ο πρώην ηγέτης της χώρας παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, η πολιτική αυτή επικρίθηκε ως εσφαλμένη και άρχισε να μεταβάλλεται.

Πολλοί κουβανοί διαμαρτύρονται για τις κάκιστες κρατικές υπηρεσίες, από τις καφετέριες και τις επισκευές ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών ως τις κατασκευές και τις επισκευές. Λένε ότι η έλλειψη πόρων και η κακή ποιότητα είναι ο κανόνας.

Η κυβέρνηση, η οποία μονοπώλησε την οικονομική δραστηριότητα επί δεκαετίες, παρέδωσε περίπου 1.500 κρατικά κουρεία και κομμωτήρια στους εργαζομένους τους πέρυσι.

Οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, που κέρδιζαν λιγότερα από 20 δολάρια τον μήνα και χρέωναν τους πελάτες μια καθορισμένη από το κράτος τιμή για τις υπηρεσίες τους, πλέον καταβάλλουν μηνιαίο ενοίκιο για τα καταστήματα, αγοράζουν τις περισσότερες προμήθειες, πληρώνουν φόρους και χρεώνουν όσα αντέχει η πελατεία τους.

Στις νέες υπηρεσίες θα περιλαμβάνονται καφενεία και μικρά ταχυεστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα επισκευής οικιακού εξοπλισμού, ωρολογοποιεία κ.λπ., σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η Γκράνμα ανέφερε ακόμα ότι ο υφυπουργός Εργασίας Χοσέ Μπαρέιρο δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει υποαξιοποιούμενους χώρους για εμπορική χρήση σε βασικές λεωφόρους για πιθανή υπενοικίαση σε επιχειρηματίες.

Ο Μπαρέιρο είπε ότι πάνω από 325.000 πολίτες εργάζονταν ως “αυτοαπασχολούμενοι” τον Ιούλιο, από 150.000 το 2009, προσφέροντας υπηρεσίες στους τομείς της εστίασης, των επισκευών, των μεταφορών κ.ά.

Οι νέες επιχειρήσεις θα ανταγωνιστούν και όσες αποτύχουν θα κλείσουν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο μεταξύ, στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της Κούβας την Παρασκευή έδειξαν ότι η τουριστική βιομηχανία απέδωσε ικανοποιητικά τον Ιούνιο, καθώς οι αφίξεις που χειρίστηκαν σχεδόν όλοι οι τουριστικοί πράκτορες αυξήθηκαν και ο αριθμός των επισκεπτών από τις ΗΠΑ είναι σταθερός.

Οι αφίξεις το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ανήλθαν σε 1,538 εκατ., αυξημένες κατά 10,6% από την ίδια περίοδο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κούβας.

Οι 148.000 πρόσθετες αφίξεις περιλαμβάνουν 30.000 στην κατηγορία “άλλοι”, που αφορά τους κουβανοαμερικανούς και τους πολίτες των ΗΠΑ. Το 2010 την Κούβα επισκέφθηκαν 2,53 εκατ. τουρίστες, στην πλειοψηφία τους από τον Καναδά (945.000), τη Βρετανία (174.000) και την Ιταλία (112.000).

Ο τουρισμός είναι από τους σημαντικότερους τομείς για την οικονομία της χώρας σε ότι αφορά την εισροή ξένου συναλλάγματος–2,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι–και την απασχόληση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήρε όλους τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα ταξίδια κουβανοαμερικανών στη νήσο το 2009, κάτι που σήμανε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων το 2010. Ο αριθμός τους παρέμεινε σταθερός εφέτος.

Σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας 375.500 κουβανοί που ζουν στο εξωτερικό επισκέφθηκαν τη χώρα τους το 2010, από 296.000 το 2009. Η αύξηση κατά κύριο λόγο αποδόθηκε στους κουβανοαμερικανούς.

Ο αριθμός των πολιτών των ΗΠΑ που επισκέφθηκαν τη χώρα αυξήθηκε κατά 20%, φθάνοντας τους 63.000, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.

Νωρίτερα εφέτος η κυβέρνηση Ομπάμα χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλε στους μη κουβανούς αμερικανούς για ακαδημαϊκούς, θρησκευτικούς και άλλους επαγγελματικούς σκοπούς, εγκρίνοντας την εκχώρηση αδειών σε περισσότερους ταξιδιωτικούς πράκτορες να προσφέρουν ταξίδια στην Κούβα και επιτρέποντας σε περισσότερα αεροδρόμια να προσφέρουν πτήσεις ναυλωμένων αεροσκαφών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του αριθμού των πολιτών των ΗΠΑ που θα επισκεφθούν την Κούβα για το υπόλοιπο του 2011.

Οι τουριστικοί πράκτορες προβλέπουν ότι πάνω από 100.000 αμερικανοί που δεν κατάγονται από τη νήσο θα την επισκεφθούν εφέτος.

Η αύξηση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ στην Κούβα, σε βάρος της οποίας η Ουάσινγκτον επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, περιλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης του τουρισμού, προκάλεσε οργή σε Ρεπουμπλικάνους και κουβανοαμερικανούς πολιτικούς. Πρότειναν να επιβληθεί περιορισμός στις επισκέψεις–να επιτρέπεται μία κατ’ άτομο ανά τρία χρόνια.

Οι επικριτές των κινήσεων του Ομπάμα λένε ότι η νέα πολιτική ενισχύει την κυβέρνηση της Κούβας· ο Λευκός Οίκος αντιτείνει πως η ευρύτερη επαφή των ανθρώπων είναι ο καλύτερος τρόπος να αμφισβητηθεί η κομμουνιστική διακυβέρνηση της νήσου κι έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που θα αναιρέσει την πολιτική που εφαρμόζει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε