Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Bροχή 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ηφαίστειο εκκενώνει περιοχές της Ισλανδίας

Ηφαίστειο εκκενώνει περιοχές της Ισλανδίας
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.04.2010 | 08:25
Πρώτη δημοσίευση: 01.04.2010 | 08:25

Το ηφαίστειο που εκτοξεύει καπνούς και στάχτη στην ατμόσφαιρα, στη νότια Ισλανδία, σχημάτισε νέους κρατήρες, από τους οποίους βγαίνει λάβα, σύμφωνα με την ισλανδική ραδιοφωνία.

 
Το ηφαίστειο κάτω από τον παγετώνα Εϊτζαφζαλαζοκούλ ενεργοποιήθηκε πριν από δέκα ημέρες, αναγκάζοντας δεκάδες ανθρώπους να φύγουν από την περιοχή και τις αρχές να απαγορεύσουν τις πτήσεις αεροσκαφών..
 
Μία νέα σχισμή μήκους περίπου 300 μέτρων άνοιξε το περασμένο 24ωρο, γεγονός που κάνει τους γεωλόγους να πιστεύουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου κινείται προς τα βόρεια, προς το εθνικό πάρκο Θόρσμορκ, που είναι τουριστικός προορισμός.
 
Ο Βιντίρ Γκαρνταρσον, της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στο Ρέικιαβικ δήλωσε στην εφημερίδα Morgonbladid, ότι η σχισμή που προκλήθηκε εξακολουθεί να επιμηκύνεται. "Θέλουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από την περιοχή, καθώς παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει. Είναι θέμα ασφάλειας", δήλωσε ο Ισλανδός αξιωματούχος.
 
Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 25.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.
 
Η Ισλανδία βρίσκεται στο ηφαιστειακό τόξο του Μέσου Ατλαντικού και γίνονται συχνά εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τον παγετώνα Εϊτζαφζαλαζοκούλ για ενδείξεις σεισμικής δραστηριότητας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο