Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ημέρα της κρίσης για την Κριστίν Λαγκάρντ – Αύριο η απόφαση για το σκάνδαλο Ταπί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Θα βρεθεί ή όχι η επικεφαλής του ΔΝΤ στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για τις ενέργειές της στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί; Η απάντηση θα δοθεί την Πέμπτη.

Τότε αναμένεται η απόφαση των Γάλλων δικαστών για το αν και κατά πόσο η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα αντιμετωπίσει επίσημη έρευνα και ενδεχομένως δικαστική δίωξη γιατί ενέκρινε την καταβολή αποζημίωσης στον Μπερνάρ Ταπί, επιχειρηματία και προσωπικό φίλο του Νικολά Σαρκοζί.

Αν οι δικαστές ταχθούν υπέρ του αιτήματος του εισαγγελέα, η υπόθεση ενδέχεται να ρίξει μια βαριά σκιά στην προσπάθεια της Λαγκάρντ να διευθύνει το ΔΝΤ, ένα μήνα αφότου ανέλαβε την ηγεσία του, εν μέσω της συνεχιζόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Ο Ταπί -πρώην κεντροαριστερός υπουργός ο οποίος άλλαξε πλευρά και τάχθηκε υπέρ του Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007- είχε χάσει την υπόθεση το 2006 στο ανώτατο δικαστήριο και βρισκόταν στην διαδικασία της έφεσης όταν ο Σαρκοζί ανέλαβε την εξουσία.

Η Λαγκάρντ, η οποία διαψεύδει ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αψήφησε τις ενστάσεις από υφισταμένους της στο υπουργείο και πίεσε η υπόθεση να αναπεμφθεί σε επιτροπή επιδιαιτησίας, με το επιχείρημα ότι αυτό χρειαζόταν για να επιλυθεί σε εύλογο χρόνο.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Λαγκάρντ είχε κάποιο προσωπικό όφελος από την τελική ρύθμιση.
Όμως δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να αρχίσει έρευνα αφού δύο πρώην στελέχη του υπουργείου Οικονομίας παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικά συμβούλια και αντιμετωπίζουν αστυνομική έρευνα.

Η έρευνα –αν ξεκινήσει- ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια, συνεχίζοντας να ρίχνει τη σκιά της στη Λαγκάρντ ενώ εκείνη προσπαθεί να καθοδηγήσει το ΔΝΤ και να κατευνάσει τους επικριτές της ανάδειξής της στη θέση, ειδικά αναδυόμενες οικονομίες που καλούσαν να τερματιστεί η επί έξι δεκαετίες καθοδήγηση του Ταμείου από κάποιον ευρωπαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τεράστιος μισθός της Λαγκάρντ ως επικεφαλής στο ΔΝΤ

Η Λαγκάρντ νέο «αφεντικό» στο ΔΝΤ – Τι είπε για την Ελλάδα

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» Λαγκάρντ με άρωμα Ελλάδας

Βάζουν στο… μικροσκόπιο συνεργάτες της Λαγκάρντ

Τα μπάνια της… Λαγκάρντ – Ξέγνοιαστες διακοπές της υποψήφιας διαδόχου του Στρος Καν

Αντιμέτωπη και η Λαγκάρντ με τη δικαιοσύνη

Η Ευρώπη θέλει Λαγκάρντ, οι υπόλοιποι; – Φουντώνει η μάχη της διαδοχής στο ΔΝΤ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε