Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ιορδανία: Χρειάζεται βοήθεια για να φιλιξενήσει τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες

Ιορδανία: Χρειάζεται βοήθεια για να φιλιξενήσει τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες

Η Ιορδανία χρειάζεται βοήθεια για να φιλοξενήσει τις δεκάδες χιλιάδες των Σύρων προσφύγων που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη βία, δήλωσε την Κυριακή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

“Η Ιορδανία ήταν πάντα γενναιόδωρη απέναντι στους πρόσφυγες. Οι γειτονικές χώρες και άλλες φιλικές χώρες πρέπει να βοηθήσουν το βασίλειο για να διαχειριστεί την κατάσταση των Σύρων προσφύγων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιορδανία Άντριου Χάρπερ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ιορδανό πρωθυπουργό Χασαουνέχ Αούν.

“Η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται με άλλους διεθνείς Οργανισμούς για να βοηθήσει την Ιορδανία και να βοηθήσει την κυβέρνηση να καταγράψει τους Σύρους πρόσφυγες”, πρόσθεσε σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 12.500 Σύροι, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη βία και αναζήτησαν καταφύγιο στην Ιορδανία, έχουν καταγραφεί από τον Οργανισμό ο οποίος εκτιμά ότι θα πρέπει να αναμένεται αύξηση του αριθμού τους.

“Η κυβέρνηση της Ιορδανίας και η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζουν σε δεκάδες χιλιάδες τον αριθμό των ευάλωτων υπηκόων της Συρίας στο βασίλειο”, προστίθεται από την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του ο κ. Χασαουνέχ τόνισε ότι οι πόροι της Ιορδανίας είναι περιορισμένοι.

“Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά αυτό ενισχύει τις προκλήσεις και τις πιέσεις προς την Ιορδανία, όπου οι χρηματοοικονομικοί πόροι είναι ήδη περιορισμένοι”, τόνισε.

Σύμφωνα με τις αρχές της Ιορδανίας, περίπου 100.000 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία ή ταξίδεψαν μέσω του βασιλείου από την αρχή της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011 ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, η οποία έχει προκαλέσει πάνω από 11.100 νεκρούς, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Το δημόσιο χρέος της Ιορδανίας αυξήθηκε κατά περίπου 15% το 2011, φθάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε