Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιράκ: Λουτρό αίματος από μπαράζ βομβιστκών επιθέσων

Ιράκ: Λουτρό αίματος από μπαράζ βομβιστκών επιθέσων

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένης και της έκρηξης ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από γαλλικό προξενείο.

Η πιο σοβαρή από τις βομβιστικές επιθέσεις, τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σήμερα έγινε κοντά στην πόλη Αμάρα, 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όταν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν έξω από σιιτικό τέμενος και μια αγορά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους, είπαν αξιωματούχοι.

“Μέχρι τώρα 16 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί”, δήλωσε ο Σαΐντ Χασανάιν, τοπικός αξιωματούχος υγείας.

Με το κυριότερο νοσοκομείο της να πλημμυρίζει με τραυματίες από τις επιθέσεις, τα τεμένη στην Αμάρα χρησιμοποίησαν τα μεγάφωνα για την προσευχή προκειμένου να απευθύνουν έκκληση για αίμα.

Στη διάρκεια της νύχτας στην Ντουτζάιλ, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ένοπλοι και ένας βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση, σκοτώνοντας 11 στρατιώτες και τραυματίζοντας επτά, δήλωσε η αστυνομία.

Αργότερα σήμερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε οκτώ ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για δουλειά ως φύλακες της αστυνομίας για την Ιρακινή Βόρεια Πετρελαϊκή Εταιρία στην πόλη Κιρκούκ, 250 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανέφερε η αστυνομία.

Στο Κιρκούκ σημειώθηκαν και πολλές άλλες εκρήξεις. Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και μία βόμβα πάνω με μοτοσικλέτα εξερράγησαν έξω από ένα γραφείο διερεύνησης εγκλημάτων, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας 40 ανθρώπους.

Κι άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολλές άλλες εκρήξεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων και των πόλεων Μπακούμπα, Σαμάρα, Μπάσρα και Τουζ Χουρμάτο.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από το κτίριο του γαλλικού προξενείου στη Νασιρίγια, 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σκότωσε έναν αστυνομικό φρουρό και τραυμάτισε τέσσερις άλλους φρουρούς, δήλωσαν οι αρχές, Ο πρόξενος, που είναι ιρακινός πολίτης, δεν βρισκόταν στο γραφείο την ώρα της επίθεσης.

Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη άλλου παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη.

Γάλλοι διπλωμάτες έχουν πληγεί και άλλες φορές από επεισόδια βίας στο Ιράκ.

Πέρυσι τον Ιούνιο, μια αυτοκινητοπομπή της γαλλικής πρεσβείας χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά ιρακινοί φρουροί. Τον προηγούμενο μήνα μια άλλη αυτοκινητοπομπή της πρεσβείας είχε χτυπηθεί από εκρηκτικό μηχανισμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε