Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράκ: στις 21 Ιανουαρίου “κλειδώνουν” οι εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μετά από έντονες διαμάχες για τον εκλογικό νόμο.

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο Ιράκ στις 21 Ιανουαρίου σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. “Στείλαμε σήμερα μια επιστολή στην προεδρία και επιβεβαιώσαμε τηλεφωνικά πως η ημερομηνία αυτή έγινε αποδεκτή”, είπε ο επικεφαλής της ιρακινής εκλογικής επιτροπής, Φαράτζ αλ-Χαϊντάρι. 

Στην επιτροπή υπήρχαν μέχρι σήμερα έντονες διαφωνίες για τον εκλογικό νόμο. Μήλον της έριδος ήταν η μοίρα της αμφισβητούμενης πόλη του Κιρκούκ, η οποία είναι περιτριγυρισμένη από πετρελαιοπηγές.  Η περιοχή θεωρείται από τους κούρδους η αρχαία πρωτεύσουσα τους και θέλουν να την ελέγχουν.
 
Έτσι, οι ηγέτες των κούρδων επέμεναν να χρησιμοποιηθούν ανανεωμένοι κατάλογοι στις εκλογές, που θα αποτυπώσουν μία αριθμητική αύξηση των κούρδων από το 2003 και έπειτα. Αντίθετα, οι άραβες ήθελαν η πόλη να παραμείνει στην κεντρική διοίκηση και πίστευαν ότι επίτηδες οι κούρδοι “πείραξαν” την δημογραφική ισορροπία της πόλης. Ζήτησαν να γίνει πιο αυστηρός έλεγχος στις εγγραφές νέων ψηφοφόρων και είχαν την ελπίδα ότι θα χρησιμοποιηθούν παλαιότεροι και πιο αυστηροί κατάλογοι εκλογέων. 

Τελικώς ο εκλογικός νόμος θα χρησιμοποιήσει τους πιο πρόσφατους καταλόγους. Υπάρχει πρόβλεψη, όμως, να ακυρωθεί το αποτέλεσμα αν διαπιστωθεί ασυνήθιστη αύξηση ψηφοφόρων τα τελευταία πέντε χρόνια. Βέβαια, κανείς δεν θέλει να αναφερθεί στις συνέπειες που θα προκύψουν από μία ακύρωση του αποτελέσματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε