Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράν: Δεν ξέρουν τι λένε για το ουράνιο

Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάν επιθεωρεί πυρηνικό εργοστάσιο

 Δεν θα στείλει εμπλουτισμένο ουράνιο στο εξωτερικό το Ιράν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ιρανικής Βουλής Αλεντίν Μπορουτζερντί είπε πως η χώρα του δεν θα ανταλλάξει το ουράνιο με άλλο καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
“Δεν προβλέπεται η αποστολή μέρους των 1.200 κιλών (ουρανίου που έχει εμπλουτισθεί σε ποσοστό κάτω του 5%) σε άλλη χώρα για να λάβουμε καύσιμο. Αυτό είναι πλέον εκτός συζητήσεως. Ήδη οι ειδικοί μας εξετάζουν με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσουμε καύσιμο για να διευθετήσουμε το θέμα.”
 
Στις 21 Οκτωβρίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας κατέθεσε σχέδιο συμφωνίας, όπου το Ιράν θα εξασφάλιζε πυρηνικό καύσιμο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα εξαγάγει το μεγαλύτερο μέρος του εμπλουτισμένου του ουρανίου για περαιτέρω εμπλουτισμό στη Ρωσία. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα αναλάβει την μετατροπή του σε πυρηνικό καύσιμο για την τροφοδοσία του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης.
 
Πάντως ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι το Ιράν προτιμά να αγοράσει το καύσιμο που απαιτείται για τη λειτουργία του ερευνητικού αντιδραστήρα και είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα.
Την περασμένη Δευτέρα ο Αλί Ασγκάρ Σολτανίεχ είχε δηλώσει ότι το Ιράν είναι έτοιμο για μια νέα συνάντηση με τη Μόσχα, την Ουάσινγκτον και το Παρίσι διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη θέλει να αγοράσει καύσιμο.
 
Οι διαφορετικές δηλώσεις μεταξύ των ιρανών αξιωματούχων δείχνουν το κλίμα που επικρατεί στη χώρα μετά και τις κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείει τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν, ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ, αν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τις δυτικές απαιτήσεις, αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε