Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιράν: Δημόσιος απαγχονισμός

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας 59χρονος εκτελέσθηκε δι’ απαγχονισμού δημόσια σήμερα,

 έξω από το μέγαρο του Επαναστατικού Δικαστηρίου του Ισφαχάν.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο γιατί σκότωσε το 2009 έναν εισαγγελέα της πόλης αυτής του κεντρικού Ιράν.

Η ποινή εκτελέστηκε στο σημείο της δολοφονίας του ανώτατου δικαστικού και αφού είχε επικυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο.
Οι αρχές συνήθως εφαρμόζουν τη θανατική ποινή μέσα στις φυλακές αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγουν η εκτέλεση να γίνεται δημόσια.

Ο Τζαμσίντ Χαντιάν πυροβόλησε και σκότωσε πέρυσι το Μάρτιο τον αντιεισαγγελέα του Ισφαχάν Αχμαντ-Ρεζά Ταβαλάγε για λόγους που τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν διευκρινίζουν.

  “Ο δολοφόνος είχε οκτώ εγκληματικές πράξεις στο ποινικό του μητρώο”, δήλωσε ο εισαγγελέας του Ισφαχάν Μοχάμαντ-Ρεζά Χαμπίμπι.
   Με τον απαγχονισμό αυτό, αυξάνεται σε 10 ο αριθμός των εκτελέσεων που έχουν αναφερθεί στο Ιράν από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τον Τύπο.

Το 2009 εκτελέστηκαν στη χώρα αυτή τουλάχιστον 270 άνθρωποι.

Τα στοιχεία αυτά τοποθετούν την Ισλαμική Δημοκρατία στη δεύτερη θέση των χωρών όπου η θανατική ποινή εφαρμόζεται κατά κόρον, με πρώτη στον κατάλογο την Κίνα.

 Η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών όταν η ποσότητά τους ξεπερνά τα πέντε κιλά και η μοιχεία τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών στο Ιράν, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι επιβάλλεται η αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

   

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε