Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ιράν – Κουβέιτ, ενισχύουν τη συνεργασία τους

Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, σεΐχης Νάσερ αλ Μοχάμαντ με τον πρόεδρο του Ιρακ, Μαχμούντ Αχμαντινετζαντ. ΦΩΤΟ REUTERS

Η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού του Κουβέιτ στην Τεχεράνη, εδώ και 30 χρόνια.

Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας. Για το διαφιλονικούμενο κοίτασμα αερίου του Αράς στον Κόλπο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί και ο κουβεϊτιανός πρωθυπουργός σεΐχης Νάσερ αλ Μοχάμαντ αλ Σαμπάχ ζήτησαν να υπάρξει “συνεργασία σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας”.

 Όσον αφορά στην παρουσία αμερικανικών και άλλων ξένων στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ο Ραχιμί επανέλαβε τις ενστάσεις του Ιράν και δήλωσε ότι: “Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προτίθεται να συμβάλει στην εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στον Κόλπο μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής”. Τα αραβικά κράτη του Κόλπου ανησυχούν για την επέκταση της ιρανικής επιρροής στο Ιράκ, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας και φοβούνται ότι το Ιράν κατασκευάζει μυστικά πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη προτίθεται να εμπλουτίζει μόνη της το ουράνιο της. “Δεν θα αποδεχθούμε έναν εκβιασμό σχετικά με το πρόβλημά μας για καύσιμα. Αν οι ξένοι δεν μας βοηθήσουν, είμαστε αναγκασμένοι να εμπλουτίζουμε μόνοι μας το ουράνιό μας”, τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε