Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιράν: Ζητούν τον απαγχονισμό των ηγετών της αντιπολίτευσης – 1.500 οι συλληφθέντες

ΦΩΤΟ REUTERS

Μια ημέρα μετά τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, σκληροπυρηνικοί βουλευτές ζητούν το κεφάλι των ηγετών της αντιπολίτευσης επί… πίνακι!

Η Τεχεράνη και άλλες πέντε ιρανικές πόλεις βρέθηκαν στη δίνη διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ, τις οποίες κατέστειλε η αστυνομία και σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας τουλάχιστον δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σε ένα καθεστώς όπως αυτό του Ιράν, όμως, φαίνεται πως η διαδήλωση είναι… απαγορευμένος καρπός. Πως αλλιώς να εξηγήσει κάνεις την απαίτηση Ιρανών βουλευτών να επιβληθεί η θανατική ποινή στους ηγέτες της αντιπολίτευσης!

Η αντιπολίτευση, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μιρ Χοσέιν Μουσαβί και τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μεχντί Καρουμπί, ζήτησαν τη διοργάνωση διαδηλώσεων σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως μία προσπάθεια υπονόμευσης των Ιρανών ηγετών επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις δημοφιλείς εξεγέρσεις σε αραβικές χώρες αλλά επιδεικνύει μηδενική ανοχή στις διαδηλώσεις στο Ιράν.

«Θάνατος στον Μουσαβί, τον Καρουμπί και τον Χαταμί», αναφερόμενοι και στον πρώην πρόεδρο, Μοχαμάντ Χαταμί, επίσης ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε από τις ιρανικές δικαστικές αρχές, στις διαδηλώσεις της Δευτέρας συνελήφθησαν συνολικά 1.500 άτομα. Τα ονόματα τους δόθηκαν στη δημοσιότητα αλλά καμία άλλη πληροφορία σχετικά με την τύχη τους δεν έχει γίνει γνωστή.

Οικογένειες των συλληφθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο όπου βρίσκονταν οι οικείοι τους, αλλά δέχτηκαν επίθεση από τους ειδικούς Φρουρούς των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αρχές, μάλιστα, αρνήθηκαν να τους ενημερώσουν για το που βρίσκονται οι συλληφθέντες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε