Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιράν: λύση με τα πυρηνικά;

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Mohamed ElBaradei και επικεφαλής του Ιρανικού Πυρηνικού Προγράμματος Ali Akbar Salehi

Με καλό μάτι βλέπει το σχέδιο συμφωνίας η Τεχεράνη.

 Κοντά σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα βρίσκεται το Ιράν αν και μένει αρκετός δρόμος μέχρι τις υπογραφές.
Στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στη Βιέννη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Γαλλία και το Ιράν φαίνεται ότι η Τεχεράνη έκανε ένα βήμα πίσω. Δέχτηκε να μεταφερθούν τα αποθέματα της σε ουράνιο στο εξωτερικό και να της επιστρέφονται όση απεμπλουτισμένη ποσότητα ουρανίου χρειάζεται για το ενεργειακό της πρόγραμμα.
Έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η συμφωνία στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας φαίνεται όμως ότι «κολλάει» στο ποια χώρα θα αναλάβει να πάρει τα αποθέματα, καθώς το Ιράν θέλει τη Ρωσία.
Σήμερα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει τρομοκράτες για την επίθεση αυτοκτονίας κατά των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι  με τη σειρά τους ζήτησαν άδεια για να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες εντός του Πακιστάν. Το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Πακιστάν προκειμένου να συλληφθούν.
 Για την επίθεση η Τεχεράνη έδειξε τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ-Βρετανίας και υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της στοιχεία για να αποδείξει την εμπλοκή τους.  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε