Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιράν: “ναι, σε σταδιακή ανταλλαγή ουρανίου”

Ιράν: “ναι, σε σταδιακή ανταλλαγή ουρανίου”

Η κόντρα όμως συνεχίζεται καθώς η Τεχεράνη τονίζει τη λέξη “σταδιακή” και υπενθυμίζει ότι επιθυμεί

να στείλει το ουράνιο σε τρίτες χώρες και όχι σε χώρα που επιθυμούν οι “μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις”

«Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για ανταλλαγή. Εάν η άλλη πλευρά δεχθεί τη σταδιακή ανταλλαγή, μπορούμε να συζητήσουμε τις υπόλοιπες λεπτομέρειες», δήλωσε ο εκπρόπως του ιρανικού ΥΠ.ΕΞ  Ραμίν Μεχμανπαράστ.
Οι «έξι δυνάμεις» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) είχαν ζητήσει από την Τεχεράνη να αποστείλει στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματός της σε ελαφρώς εμπλουτισμένο ουράνιο, προκειμένου να εμπλουτιστεί κατά 20% πριν μετατραπεί σε καύσιμο στη Γαλλία.
Η Τεχεράνη αντιπρότεινε σταδιακές αποστολές μικρών ποσοτήτων σε τρίτες χώρες (όπως Τουρκία, Ιαπωνία, Βραζιλία, ή ακόμη και σε μέρη του ίδιου του Ιράν) πιέζοντας να γίενι δεκτή η πρότασή του μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η κόντρα με τη Γαλλία
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου και αναφερόμενος στις ανησυχίες που διατύπωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ συνέστησε στους Γάλλους αξιωματούχους να ασχολούνται με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας τους «και όχι με αυτές άλλων χωρών που δεν τους αφορούν».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε