Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ιρανός πέθανε κατά τη διάρκεια “απάνθρωπης” ανάκρισης στις ΗΠΑ

Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τους πολίτες του “να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στις ΗΠΑ”, μετά το θάνατο στη χώρα αυτή ενός ιρανού πολίτη που προκλήθηκε, σύμφωνα με την Τεχεράνη, από πέντε ώρες “απάνθρωπης” ανάκρισής του από τα αμερικανικά τελωνεία κατά την άφιξή του στο αμερικανικό έδαφος.

“Οι ιρανοί πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και, σε περίπτωση επίσκεψης, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

“Η σημερινή ιρανοφοβία στις ΗΠΑ και τα επανειλημμένα επεισόδια κατά τα οποία ιρανοί πολίτες απειλήθηκαν και συνελήφθησαν (…) έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση πολύ υψηλών κινδύνων για τους Ιρανούς που ταξιδεύουν σ’ αυτή τη χώρα”, εξήγησε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Το Ιράν ζήτησε επίσης να διεξαχθεί μια “ακριβής έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν” σχετικά με το θάνατο ενός ιρανού πολίτη, που έπεσε θύμα καρδιακής ανακοπής δύο ημέρες αφότου υποβλήθηκε σε μακρά ανάκριση κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ντάλες (Βιρτζίνια) στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Νταριούς Σαρεστέχ, ηλικίας 73 ετών, πέρασε πέντε ώρες στο χώρο των τελωνείων, ανακρινόμενος επειδή είχε στην κατοχή του μια πράσινη κάρτα ενώ βρισκόταν εδώ και τρία χρόνια εκτός της χώρας. Η οικογένεια του Σαρεστέχ διαβεβαιώνει πως ο θάνατός του συνδέεται άμεσα με το στρες που του προκάλεσε η ανάκριση.

“Η απάνθρωπη και ασυνήθιστη ανάκριση ενός ηλικιωμένου προσώπου επί πέντε ώρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”, εκτιμά ο Μεχμανπαράστ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε