Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Ηρέμησαν” και οι Γερμανοί μετά την ολοκλήρωση του PSI

“Ηρέμησαν” και οι Γερμανοί μετά την ολοκλήρωση του PSI

“Ενθαρρυντικό”, το αποτέλεσμα του PSI, δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση. Θετικές οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων γερμανικών κομμάτων για την ολοκλήρωση του PSI. Επιφυλάξεις από τις τράπεζες

“Ενθαρρυντικό αποτέλεσμα”, χαρακτήρισε την έκβαση του PSI ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «η ιστορικά μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους ενός κράτους» θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα.

Τόνισε, πάντως, ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει την ευκαιρία, ώστε να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες, φιλόδοξες, μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα προσφέρει τη βοήθειά του γι΄ αυτό τον σκοπό.

«Πρέπει να σεβαστούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων στην Ελλάδα και όλα αυτά που ο ελληνικός λαός επωμίζεται αυτόν τον καιρό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, χαιρετίζοντας την έκβαση του PSI.

 «Το ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση αξίζει τον σεβασμό μας και όχι υπεροπτικούς τόνους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βεστερβέλε δηλώνει ακόμη ότι η Γερμανία στέκεται με αίσθημα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, οι οποίοι, όπως λέει, «ξεκίνησαν έναν δύσκολο δρόμο που θα τους οδηγήσει σε σταθερή δημόσια οικονομία και σε ανάπτυξη». Αναφέρει δε ότι η νέα αισιοδοξία δεν είναι σημαντική μόνο για τις αγορές, αλά κυρίως για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

 «Αυτοί οι άνθρωποι, που πρέπει να επωμιστούν τις μεταρρυθμίσεις, δεν ευθύνονται για την προηγούμενη πολιτική αποτυχία», λέει και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη και μεγάλη διακριτικότητα όταν μιλούμε για την Ελλάδα ή όταν μιλούμε με την Ελλάδα και τους πολίτες της».

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι «δεν υπάρχει ακόμη λόγος να μην είμαστε σε εγρήγορση, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος να είμαστε και πάλι αισιόδοξοι» και τονίζει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται», ενώ η Ευρώπη «δείχνει ότι σε μια δύσκολη περίοδο έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί και ότι η πλειοψηφία διαθέτει υψηλό επίπεδο λογικής και ετοιμότητα για εποικοδομητική συνεργασία ώστε να ξεπεραστεί η κρίση».

Θετικές όμως είναι και στο σύνολο τους οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων. Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Νόρμπερτ Μπάρτλερ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα συνιστά και γερμανική επιτυχία, με δεδομένο, όπως είπε, ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών ήταν γερμανική πρόταση.

    Εκ μέρους των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP), ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ράινερ Μπρούντερλε χαιρέτισε «τα καλά νέα από την Αθήνα» και έκανε λόγο για «μια επιτυχή απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ευρώ».

    Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Γιοάχιμ Πος, χαρακτήρισε το χθεσινό αποτέλεσμα «μήνυμα ελπίδας» και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τις πιέσεις για λιτότητα προς την Ελλάδα και να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.

    Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ωστόσο ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, ο οποίος εκτιμά ότι παρά την υψηλή συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη διάσωσή της. «Δεν θα πρέπει τώρα να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα σώθηκε και ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία και τόνισε: «Ο ιδιωτικός τομέας επέδειξε αλληλεγγύη, αλλά η δουλειά αρχίζει μόλις τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπαίνουν όλοι στο “κούρεμα” και τα ασφαλιστικά ταμεία που δε συμμετείχαν – Ενεργοποιούνται οι ρήτρες – Θα αλλάξουν οι διοικήσεις όσων είπαν όχι!

Πέρα από κάθε προσδοκία το “κούρεμα” – Έφτασε το 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των CACs – Σε άπταιστα… αγγλικά η ανακοίνωση του υπουργείου!

“Ιστορική η συμφωνία. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία”

Γλιτώνουν το κούρεμα με το κόλπο του τρένου;

Βενιζέλος: Ευχαριστώ εκ μέρους της Ελλάδας

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το ελληνικό κούρεμα

Η επόμενη ημέρα της συμφωνίας

Σημαντικό βήμα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης

Βερολίνο: «Βήμα σταθεροποίησης το ελληνικό κούρεμα»

Μπαρουέν: «Καλή είδηση το κούρεμα της Ελλάδας»

15 Μαρτίου το ΔΝΤ αποφασίζει το ποσό συμμετοχής του στο νέο πακέτο βοήθειας

Τι σημαίνει PSI, ρήτρες CACs και ο στόχος της απαρτίας

Λαγκάρντ: «Μύρισε άνοιξη!»

Πάνω από 85% η συμμετοχή – Ξεπέρασε το 95% σύμφωνα με το Reuters – Στις 08:00 οι επίσημες ανακοινώσεις

«Η Ευρώπη δε μας δημιουργεί πια κινδύνους»

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρέος – Τέλος στην προθεσμία για το PSI – Reuters: Ξεπέρασε το 85% η συμμετοχή

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε