Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιρλανδία ΜΜΕ : “Δεν γλιτώσαμε την ελληνική τραγωδία”

“Ξυπνήστε επιτέλους και πάρτε τα χρήματα”! Κάπως έτσι οι Ιρλανδικές εφημερίδες παρακαλούσαν την κυβέρνηση της χώρας να μπει στον μηχανισμό στήριξης. Και τελικά το έκανε… 90 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι το δάνειο.

Από χθες το βράδυ και επίσημα πλέον η Ιρλανδία ακολουθεί τα χνάρια της Ελλάδας και μπήκε και αυτή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
 
90 δισ. ευρώ ευρώ θα πάρει η Ιρλανδία για βοήθεια έναντι 115 δισ. ευρώ που πήραμε εμείς. Όμως οι Ιρλανδοί δεν διστάζουν να τα “χώσουν” στην κυβέρνηση τους για την κατάντια που τους οδήγησαν. Χαρακτηριστικό ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο της ιρλανδικής εφημερίδας Independent.

 
“Μας είπατε ψέματα, μας απογοητεύσατε, στο όνομα της Ιρλανδίας, παραιτηθείτε”, γράφει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα ενώ έχει τοποθετήσει στην σειρά της φωτογραφίες όλων των υπουργών θεωρώντας ότι είναι υπεύθυνοι για την “φτώχεια” της χώρας. Μάλιστα η συγκεκριμένη εφημερίδα θεωρείται η πλέον φιλοκυβερνητική που υπάρχει και όμως δεν διστάζει να πει… την αλήθεια. Κάτι που πολλές εφημερίδες στην χώρα μας κωφεύουν συστηματικά!
 
Στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι ιρλανδικές εφημερίδες εμφανίζονται ποιο ανακουφισμένες αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η χώρα θα είναι σκληρά.
“Πως θα πληρώσουμε τον λογαριασμό”, γράφει σήμερα ο ιρλανδικός Independent.  Η Irish Independent χαιρετίζει το γεγονός ότι “επιτέλους, κάποιος έχει τον έλεγχο της χώρας”. “Δυστυχώς, αυτό ο κάποιος εκπροσωπείται από ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παρουσία τους αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει”, γράφει η εφημερίδα.

 
“Πήραμε το δάνειο και τώρα έρχονται σκληρά μέτρα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε”, γράφει στο πρώτο του θέμα ο Irish Examiner. Μετά από μια βδομάδα άρνησης, συνεχίζει στο άρθρο της η εφημερίδα, τελικά το πήραμε το δάνειο για να σωθούμε από την χρεωκοπία!
 
Σε σχόλιο αρθρογράφου των Irish Times ο τίτλος “δεν γλιτώσαμε την ελληνική τραγωδία” τα λέει όλα. “Προσπαθούσαμε για μια βδομάδα να αποφασίσουμε αν θα πάρουμε το δάνειο ή όχι, αλλά ήταν σίγουρο ότι τελικά θα το παίρναμε”, γράφει η αρθρογράφος. Στο πρώτο της θέμα η εφημερίδα γράφει πως η Ιρλανδία επιτέλους πήρε το δάνειο για βοήθεια από ΔΝΤ και ΕΕ. Με 90 δισ. ευρώ, συνεχίζει, θα σωθούμε όμως έρχονται τρία χρόνια σκληρής λιτότητας.
Τουλάχιστον “80- 90 δισεκατομμύρια ευρώ” θα είναι η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί στην Ιρλανδία μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε